Kadastraal inkomen

Het Vlaamse Gewest

Wil je in het Vlaamse gewest starten met het verhuren van een vakantiewoning dan ben je verplicht om, volgens het Logiesdecreet – jezelf aan te melden bij Toerisme Vlaanderen. Ook moet de vakantiewoning of andere vorm van recreatieve verhuur, voldoen aan de verplichte basisvoorwaarden en algemene uitbatingsnormen voor terrein- of kamer gebonden logies. Zorg dat je beschikt over een brandveiligheidsattest, een brandverzekering en verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor zelfstandigen. Daarnaast zijn er nog een aantal verplichte recreatieve normen rond interieur, sanitaire voorzieningen en elektriciteit. Na aanmelding bij Toerisme Vlaanderen, kan jij starten met het verhuren van de vakantiewoning.

Na de aanmelding is het ook mogelijk een erkenning aan te vragen. Met deze vrijwillige erkenning kan jij gebruik maken van een beschermde naam zoals hotel of B&B, dit ben je niet verplicht. Degene die een erkend vakantieverblijf recreatief wil verhuren, kan mogelijk subsidies aanvragen en gebruik maken van een erkenningsschild. Mocht je voor de erkenningsaanvraag in aanmerking willen komen dan komt er een adviseur van Toerisme Vlaanderen ter plaatse. Het erkenningsschild aan jouw muur en op de website, nieuwsbrief of drukwerk, is een kwaliteitslabel die buiten dat het vertrouwen wekt, ook geeft een erkenning en mogelijkheid tot de logiessubsidies, het toegankelijkheidslabel en nog meer.

Weetje
Volgens notaris.be ben je alleen maar verplicht een melding te doen bij de Dienst Toeristische Logies (Departement Internationaal Vlaanderen) wanneer je maximaal 2 kamers voor maximaal 8 gasten verhuurt. Een vergunning heb je dus pas nodig bij 3 of meer kamers voor 9 of meer gasten.

Reactie plaatsen