Recreatiewoning kopen voor de Airbnb verhuur, hoe gebruik ik overwaarde eigen woning voor de financiering?

Tweede woning kopen voor de Airbnb verhuur, hoe gebruik ik overwaarde eigen woning voor de financiering?

  

Tweede woning kopen voor Airbnb verhuur, hoe gebruik ik de overwaarde van mijn eigen woning voor de financiering?   

 
De afgelopen periode zijn er behoorlijk wat hypotheken afgesloten. Wat niet heeft betekent dat er meer nieuwe woningen zijn verkocht maar de grootse groei (+75%) zat namelijk in het oversluiten van de hypotheek in een 2e hypotheek. 


Trend 
Een nieuwe trend. Je haalt de overwaarde uit jouw eigen woning, koopt daar een tweede huis (recreatiewoning) voor en gaat de woning dan verhuren aan toeristen. Relatief goedkoop, simpel en iedereen kan het trucje doen. 
De makkelijkste methode om aan geld te komen en vervolgens te investeren in een woning om te verhuren. 


De huizenprijzen zien een enorme stijging de afgelopen jaren en er is een ‚Äúprijzen‚ÄĚ bubbel ontstaan met als gevolg, flinke overwaarde in woningen die rond de drie jaar in bezit zijn.¬†
Zo zie je ook, dat zelfs als je in 2007 een huis hebt gekocht, het jaar voor de laatste crisis, dan heb je nog kans op een flinke overwaarde in je eigen woning. 
 
Wanneer je jouw overwaarde gaat gebruiken is het grote voordeel, de rente. 
Deze is namelijk veel lager dan op een “normale’ Box 1 hypotheek, dan wanneer je een beleggingshypotheek afsluit. Zo liggen je kosten een stuk lager en de cashflow hoger. 


Gedeeltelijk of volledig overwaarde inzetten? Het hangt af van de hoogte van het bedrag wat je kan verzilveren bij de bank want er zijn 2 manieren om jouw overwaarde te gaan gebruiken. 
 
Mocht je een huis al langer in bezit hebben, intussen heb je extra afgelost of de woning is veel meer waard geworden. De overwaarde is nu 160.000 euro. Zo zou je voor dat geld 1 recreatiewoning kunnen kopen zonder dat je extra financiering nodig hebt. 


Het voordeel daarvan is dat je een tweede woning kan kopen die dan direct hypotheekvrij is. 
Zo kan je deze weer opnieuw inzetten als onderpand om geld vrij te maken en door te investeren. 

vakantiewoningVakantie- recreatiewoning financieren, gebruik overwaarde eigen woning

 

Volledig of gedeeltelijk? 


Er zijn 2 manieren om je overwaarde in te zetten, en dat hangt volledig af van de hoogte van het bedrag die je kan verzilveren bij de bank.  


Als je genoeg overwaarde hebt, dan kan je dit inzetten om 1 pand volledig mee te kopen. Stel, je bezit je huis al langer, hebt extra afgelost of hebt gewoon een enorme waardestijging gehad. En jouw overwaarde is nu 150.000 euro. Dan kan je voor dat geld 1 vakantie- recreatiewoning kopen, zonder dat je extra financiering nodig hebt.  
 
Een voordeel van genoeg overwaarde eigen woning: 


De recreatie- vakantiewoning die je koopt is meteen hypotheekvrij. 
En de tweede woning kan je weer als onderpand inzetten om geld vrij te maken voor een volgend vastgoedproject om te verhuren. 
 
Nadeel van genoeg overwaarde:

 
Wat vaak wel jammer is, de maximale aankoopprijs van de tweede woning is hiermee al bepaald en ben je op die manier ook beperkt in je opties. Ook kan het zijn dat je niet genoeg financi√ęle middelen hebt voor sommige woningen en deze aan je neus voorbijgaan.¬†¬†


Wat nu als je minder overwaarde beschikbaar hebt? Heb je minder overwaarde beschikbaar dan kan je met dit bedrag, je beleggingshypotheek aanvullen. Een beleggingshypotheek kan je voor 80% van de waarde van de woning in verhuurde staat afsluiten zodoende moet je in meeste gevallen eigen geld inleggen. Zo kan je de overwaarde dan gedeeltelijk inzetten en de resterende 20% van de investering voldoen. 


Voordeel, Je hoeft géén eigen geld in te leggen om een recreatiewoning te kunnen kopen die je gaat verhuren. 


Nadeel, jouw leningen stapelen zich op, zo worden je hypotheekkosten in totaal groter. Ook is dit een extra risico, jouw inkomsten moeten dus voldoende zijn om aan de maandelijkse hypotheeklasten te voldoen. De huuropbrengsten van de vakantiewoning worden door de meeste banken niet meegenomen in het verstrekken van een lening (hypotheek).