Recreatie- vakantiewoning kopen en verhuren als airbnb. Hoe benut je overwaarde eigen woning?  Het mini-stappenplan.

Recreatie- vakantiewoning kopen en verhuren als B&B. Gebruik overwaarde eigen woning. Het mini-stappenplan.

Recreatie- vakantiewoning kopen en verhuren als B&B. Gebruik overwaarde eigen woning. 
Het mini-stappenplan


Je wilt een tweede woning gaan kopen en deze gaan verhuren aan toeristen. Hoe kom je er achter hoeveel overwaarde er in je eigen woning zit en of je die je kan gaan gebruiken om een vakantie- recreatiewoning aan te schaffen. 
Het is niet al te moeilijk maar als dit nieuw voor je is, handig om het in de volgende stappen uitgelegd te krijgen. 
 
WAT IS JOUW HUIS WAARD? 


Het is mogelijk via een verkoopmakelaar een gratis waardebepaling van jouw woning uit te laten voeren. Zo krijg je een idee wat jouw woning waard is. Een snellere manier is, kijk op Funda of er recentelijk huizen in jouw straat of omgeving (wijk) verkocht zijn en tegen welke prijs? Op die manier krijg je al een aardige indruk van de vraagprijs in jouw omgeving.


 Op Funda kan je door op verkochte huizen te kijken en dit in combinatie met het kadaster (zie laatste verkooptransactie). 
Dit scheelt je zeker in de kosten. Houd er wel rekening mee, de woning moet overgedragen zijn, de overdracht duurt meestal wat langer na de verkoop. Dus is een huis pas 2 weken geleden verkocht, dan staan de gegevens waarschijnlijk nog niet in het kadaster. 
 
BANK 


Ons advies is ga eerst bij je huidige bank informeren om te overwaarde te benutten. 

Wetende dat je de nieuwe vakantiewoning (en) wilt gaan verhuren is het belangrijk om met het hele verhaal naar de bank te gaan.  


Let op, niet iedere bank is bereid jou te helpen en vaak zijn ook de voorwaarden lang niet zo aantrekkelijk als bij een concurrent van jouw bank. Ga gewoon eens even rondkijken en vergelijk alle voorwaarden met elkaar. 
Tip! Ga niet voor het maximale bedrag. Leen je iets minder dan de volledige overwaarde, behoud je meer marge en loop je minder risico. 


 Tweede woning kopen en verhuren. Waar te beginnen? Mini-stappenplanOverwaarde eigen woning benutten voor aanschaf recreatiewoning
Boeterente 


Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk investeren in jouw vakantiewoning zodat je deze maximaal kan verhuren. Iedere euro die je kan verdienen met het oversluiten van de hypotheek is mooi meegenomen.  


Op het moment dat je jouw hypotheek wilt overzetten naar een andere bank, kan je te maken krijgen met een boeterente als je nog niet jouw rentevaste periode uit hebt gezeten. Zo vervelend is dat niet als de kosten maar te overzien zijn en je een goed overdachte keuze maakt. 


Ook heb je de mogelijkheid, een gedeelte van de boeterente terug te vragen bij de belasting omdat het over jouw eigen woning gaat. 


Check goed of de boeterente in verhouding staat met de kosten? 


Stel dat je een overwaarde hebt van maximaal €15.000 euro dan kan het zo zijn dat de boeterente er flink inhakt. Is jouw boeterente veel hoger, blijft deze hetzelfde qua kosten en krijg je dus meer voor jouw geld.  
 
Overwaarde verzilveren 


Heb je alles uitgezocht, je weet welk bedrag er vrijkomt? Dan kun je een aanvraag indienen.  
Voor de aanvraag heb je een taxateur nodig om de bank te laten zien dat de waarde is vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. 

 
Het bedrag wordt uitgekeerd en zodra de aangepaste hypotheek ingaat betaal je de kosten. 
Vergeet dus niet deze kosten mee te nemen, zelfs voordat je de vakantiewoning hebt aangeschaft. 
 
Investering 


Als het goed is heb je nu een leuke som geld op de bank staan. 
Voordat jij bij dit punt belandt, helpt het je, de vakantiewoning die je wilt gaan kopen om te verhuren al in kaart te hebben gebracht, eventueel een optie op het pand te hebben en alle regels voor de verhuur (bestemmingsplan e.d.) te hebben uitgezocht zodat je snel tot aankoop over kan gaan. 


Bij een goede voorbereiding van bovenstaande punten, kan je de overwaarde snel beschikbaar hebben en zou het zonde zijn als het bedrag te lang op de bank staat. Ons advies dus niet te lang wachten met een concrete tweede woning, recreatie- vakantiewoning in het versier. 


Op die manier kan ook de verhuur zo snel mogelijk starten en jij de vruchten gaan plukken van jouw investering.