Tips voor het verhuren van een vakantiewoning in Spanje
26 januari 2022 
3 min. leestijd

Tips voor het verhuren van een vakantiewoning in Spanje

Ben je al de gelukkige eigenaar van een huis in Spanje? Of nog de mogelijkheden voor een eigen Casa aan één van de Costa’s nog aan het ‘onderzoeken’? Zeker interessant om mee te nemen is dat je de vakantiewoning ook kan gaan verhuren als je er zelf eventjes géén gebruik van maakt. Maar hoe pak je dat aan en welke eisen moet je rekening mee houden om dit volgens de regels in Spanje te doen.

Verhuurperiode:

Wanneer je een vakantiewoning in Spanje gaat verhuren dan is het belangrijk om te weten of de verhuur voor korte of lange periode is? Waarom? Omdat er andere regels van toepassing zijn voor vast of korte termijn verhuur. Viviendas de uso turístico of in het Nederlands, korte termijn verhuur. Dit is in Spanje alleen toegestaan voor werk of recreatie. Lange periode verhuurovereenkomsten (contracten) zijn bedoeld voor huurders die regelmatig van een woning gebruik maken en deze ook eigen kunnen maken. Lange termijn verhuur heb je te maken met de nationale regels en korte periodes verhuur heb je te maken met de diverse regio’s.

Licentie woning

Wil je een huis gaan verhuren in Spanje dan zal je eerst een officiële licentie moeten aanvragen bij het plaatselijke gemeentehuis of eventuele regionale toerisme afdeling. Daar moet je laten zien dat in de woning alle basisvoorzieningen aanwezig zijn. Te denken aan een verwarmingssysteem, schoon drinkwater, elektriciteit, airconditioning maar ook een telefoonnummer waar de huurder contact met de verhuurder kan opnemen. Verder moet er een klachtenboek aanwezig zijn, informatie over de omgeving en niet te vergeten een verbanddoos.

Belasting

Op het moment dat jij een Spaanse woning gaat verhuren krijg je helaas ook daar te maken met de belastingdienst, de Spaanse bedoel ik dan. Alle huurinkomsten voor korte termijn ‘recreatief’ verhuur moeten voor buitenlanders (géén officiële inwoner van Spanje) per kwartaal ingediend worden bij de Spaanse belastingdienst. Voor de opgave zijn een aantal gegevens vereist zoals, namen van de gasten, de duur van hun verblijf en de huurinkomsten die je ontvangen hebt of te wel betaald hebt gekregen.

Ben je een officiële inwoner van de Europese Unie of Noorwegen of IJsland dan is het mogelijk verschillende uitgaven, meestal voor een deel, terug te vragen bij de Spaanse belasting. Hier een voorbeeld van de verschillende soorten kosten:

 * Gemeentelijke belastingen

* Verschillende soorten woningverzekeringen, opstal, inboedel e.d.

* Hypotheekrente

* Verhuurkosten zoals schoonmaak en linnen (waskosten)

* Administratieve/ financiële of juridische kosten

Voor officiële inwoners van Spanje gelden weer andere regels. Wanneer je als Spanjaard een vakantiewoning of tweede woning verhuurt dan geef je de inkomsten in meeste gevallen door in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Registratie van de huurders & gasten

Of je nu jouw vakantiewoning voor de korte of lange termijn verhuurt, voor beide verhuursoorten ben je verplicht de Guardia Civil (politie militair)of Policia Nacional (burgerpolitie) in te lichten. Wordt jouw woning verhuurt via een verhuurbemiddelingsbureau of bijvoorbeeld vakantiepark dan zullen deze partijen de politie moeten inlichten. Let op! Verhuur je de vakantiewoning zelf, zorg dat je de volgende informatie goed doorgeeft om problemen te voorkomen.

-Alle gasten boven de 16 jaar moeten worden geregistreerd bij de Guardia Civil of Policia Nacional

-Met voor- en achternaam

-Identiteit document nr. of paspoortnummer

-Geboortedatum gasten

-Verblijfsdata gasten

-Geslacht en nationaliteit

En uiteraard jouw eigen gegevens, ID, naam, achternaam, adres zijn belangrijk en dat het formulier met alle informatie wordt ondertekend!

Let op

Veel vakantiewoning eigenaren in Spanje verdienen inmiddels een leuk centje met het verhuren aan toeristen. Zo wordt er al aardig wat woningen verhuurd op de boekingsplatformen zoals Booking.com of Airbnb. Dit heeft voor de woningen eigenaren veel voordelen maar helaas is de Spaanse overheid en ook de bevolking niet altijd gecharmeerd van de grote vlucht privé vakantiehuur. Denk maar eens aan alle gemiste inkomsten voor de overheid en hotels (meestal in Spaanse handen). Dit zorgt er weer voor dat de regels steeds meer worden aangescherpt.  En niet te vergeten overlast door toerisme, zo worden in steden als Barcelona of Madrid het maximaal aantal te verhuren nachten, net als in Amsterdam aan banden gelegd.

Ons advies, wil je een vakantiewoning gaan verhuren, informeer je tijdig over de regels voor verhuur bij de lokale gemeente of regionale toerisme afdeling om teleurstellingen te voorkomen.


https://www.koopgidsspanje.nl/het-verhuren-van-een-huis-in-spanje-wat-komt-er-allemaal-bij-kijken/


Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdereverhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid.Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie.Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpenen delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media entrainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS