Hoe voorkom je problemen met jouw gasten in je vakantiewoning?
16 april 2021 
4 min. leestijd

Hoe voorkom je problemen met jouw gasten in je vakantiewoning?

Vakantiewoning eigenaren en andere recreatiewoning verhuurders

Hoe voorkom je problemen met jouw gasten tijdens de verhuur?

Een mooie vakantiewoning verhuren gaat uiteraard in 90 of meer procent van de gevallen zonder problemen. Maar desondanks, lopen (Airbnb) vakantiewoning eigenaren weleens tegen uitdagingen aan in de recreatiewoning verhuur. Dit kan zijn dat gasten te laat uitchecken. Maar ook diefstal in de verhuurde vakantiwoning of iets stuk maken tijdens hun verblijf.

Iets wat steeds vaker voorkomt, gasten nemen meer bezoekers mee dan is afgesproken met de eigenaar van de vakantiewoning. Het kan zijn dat de gasten op die manier niet meer willen betalen voor een extra persoon. Of er is een maximum aantal gasten in de recreatiewoning toegestaan.

Wat de reden ook is, dit is niet toegestaan en een enorme vervelende uitdaging voor recreatiewoning eigenaren. Mocht je een woning verhuren en al meerdere keren waarschuwingen aan de gasten hebben moeten geven. Omdat ze toch meer bezoekers meenamen dan toegestaan is. En het ook met andere zaken niet zo nauw namen zoals diefstal of vernieling van jouw te huren recreatiewoning.

Lees dan snel verder…

Er is een manier om dit grotendeels te voorkomen. Met de volgende punten, weet ik zeker dat je al heel ver komt en sterk staat in het geval van overlast op wat voor manier dan ook.

Wees streng maar rechtvaardig met de regels in jouw vakantiewoning

Waarom is het belangrijk om streng te zijn? Het maximum aantal gasten per accommodatie heb je voor een reden.  Jouw recreatiewoning is in de meeste gevallen gebouwd voor een bepaald aantal bewoners. Je wilt géén geluidsoverlast met de buren, géén extra kosten maken voor de accommodatie. Denk aan energie, schoonmaak enzovoorts.

En tal van andere dingen waar je mee te maken krijgt wanneer de woning door meer dan de maximaal toegestane gasten wordt bezocht.

Coronafeestjes in je recreatiewoning

Voorkom feesten in je recreatiewoning!

Zorg dat je als recreatiewoning verhuurder juridisch sterk staat

In de algemene voorwaarden van bijvoorbeeld Airbnb verhuur is opgenomen dat degene die de accommodatie boekt. 1 verantwoordelijk is om de gehuurde woning achter te laten in de zelfde staat zoals degene, als gast, deze aantrof bij het inchecken. Je bent verantwoordelijk als gast voor de mensen die je uitnodigt in de woning. Net als voor jouw eigen handelen in de vakantiewoning.

Dus mocht je een Corona feestje geven bijvoorbeeld, met een grote groep, meer dan toegestaan in de Airbnb en dit loopt uit de hand. Dan ben je als boeker van de recreatiewoning verantwoordelijk.

Verplichtingen voor de gast in jouw vakantiewoning

Als een gast jouw vakantiewoning boekt en huurt van jouw, dan is hij inmiddels akkoord gegaan met de voorwaarden.Sommige Vakantiewoningen vereisen ook dat iedere persoon die verblijft in de accommodatie geregistreerd wordt. Mocht er een gebeurtenis als een ongeluk, overstroming, terroristische aanslag of welke ramp dan ook en een niet geregistreerde gast wordt gewond, dan is de boeker verantwoordelijk en kan vervolgd worden.

Wanneer je jouw regels als  bnbverhuurder heel duidelijk maakt, zal dit jouw juridische positie versterken en flinke kosten besparen.

Bijvoorbeeld in Amerika is het zelfs zo dat Airbnb feestjes verboden heeft in de accommodaties vanwege een schietpartij in een Airbnb in Californië in 2019. Dit is natuurlijk een extreem geval, laat het je niet afschrikken om jouw vakantiewoning te gaan verhuren, met een paar goede regels duidelijk te maken voorkom je de meeste narigheid.

Hier geven we jou graag wat hulp bij:
Voordat dat de gasten arriveren

Laten we eens kijken naar wat je nog meer kan doen voordat de gasten jouw vakantiewoning bezoeken:

Maak huisregels en leg ze leesbaar in de vakantiewoning

Met huisregels geef je op een professionele manier aan waar de gasten die jouw recreatiewoning huren zich aan moeten houden. Huisregels zijn bijvoorbeeld, regels omtrent geluidsoverlast, het rookbeleid, huisdieren, waar de vuilnis te deponeren, parkeerbeleid, hoe laat uitchecken en al dat soort zaken.

Maar ook het maximum aantal verblijvende gasten moet in de huisregels vermeldt worden. Maak duidelijk welke hoeveelheid gasten er in de accommodatie mogen verblijven, wanneer er voor 2 gasten is gereserveerd mogen er géén 4 gasten aanwezig zijn.

Ook belangrijk is om te vermelden: dat het niet is toegestaan meerdere bezoekers te ontvangen in de vakantiewoning, voor welke tijdsbestek dan ook en als laatste…

Feesten zijn verboden!!

De huisregels kan je automatisch aan de gasten versturen via bijvoorbeeld Airbnb. Maar vergeet ook niet, jouw eigen vakantiewoning verhuur website. Maar natuurlijk ook  andere reisorganisaties waar jouw woning te huur wordt aangeboden. Jouw gasten zullen zich aan de regels moeten houden omdat deze door hun zijn ondertekend. Maak ook duidelijk welke boete of actie wordt ondernomen wanneer de huurder zich niet aan de regels houdt.

Registratie. Wie verblijven er in de vakantiewoning?

Mocht je als vakantiewoning eigenaar het zekere voor het onzekere willen nemen dan kan je ook iedere gast registreren die in jouw vakantiewoning verblijft. Het geeft wel meer administratie en dat is ook de reden dat velen huiseigenaren dit niet doen. Maar mocht in die enkele gevallen er toch iets gebeuren met meer personen in de woning dan toegestaan, kan je daar juridisch wel op terugvallen. Op die manier hebben alle gasten bevestigd dat alleen zij in de woning mogen verblijven.

Vraag om Borg voor de spullen van jouw vakantiewoning

Op het moment dat je huisregels aan de gasten doorgeeft moeten er natuurlijk wel consequenties aanhangen bij het niet opvolgen van de regels. Een borg wordt niet alleen gevraagd om de kosten te dekken in geval van schade aan de inrichting. Maar ook wanneer de huisregels worden overtreden zoals het verblijven van meer gasten dan toegestaan. Met borg zorg je dat bij schade of overtreding, de financiën er zijn om dit als vakantiewoning verhuurder op te lossen.

En als laatste..

Camera in je recreatiewoning

Camera’s als laatste redmiddel in je vakantiewoning? Wij doen het niet, 99% van de gevallen gaat het goed!

Installeer een camera, wel aan de buitenkant van de woning natuurlijk! Zo heb je overzicht wie wel of niet de woning betreedt. Zelf zijn we er géén voorstander van, met oog op de privacy wet maar mocht het je gerust stellen en sneller tot actie daardoor kunnen komen, zou je het kunnen overwegen. Je wilt tenslotte ook niet zelf 24/7 met een verrekijker de boel in de gaten houden.

Meestal wordt dit pas gedaan wanneer de huisregels meerdere malen worden overtreden betreft het aantal gasten wat in de vakantiewoning mag verblijven.

En als allerlaatste Blijf wel gast vriendelijk, teveel regels schrikt ook weer af en je wilt natuurlijk wel dat jouw airbnb – recreatiewoning veel en graag wordt verhuurd.

Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdereverhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid.Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie.Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpenen delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media entrainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS