Hoe je bedwantsen in jouw vakantiewoning kunt voorkomen en behandelen
29 oktober 2021 
6 min. leestijd

Hoe je bedwantsen in jouw vakantiewoning kunt voorkomen en behandelen

Hoe jij bedwantsen in jouw vakantiewoning kunt voorkomen en behandelen

Bedwantsen zijn de verboden woorden in de vakantieverhuurbranche. Deze kleine wezentjes zijn ranzig van aard en bijna onmogelijk uit te roeien. Als ze niet goed worden behandeld en voorkomen, kunnen ze jouw vakantieverhuur ernstige inkomsten kosten. Als je nog nooit persoonlijk te maken heeft gehad met bedwantsen, weet dan dat ze veel vaker voorkomen in gedeelde ruimtes zoals vakantiehuizen. In je eigen huis, is het gemakkelijker om te beheren wie gebruik maakt van de matrassen en beddengoed, maar voor vakantieverblijven, heb je een hele reeks van potentiële bed bug dragers. Het zou onrealistisch zijn om elke gast te scannen en te controleren op bedwantsen, maar er zijn nog steeds maatregelen die je kunt nemen om deze vervelende beestjes te voorkomen. 

 

Hoe weet ik of mijn vakantiewoning bedwantsen heeft?

Laten we beginnen met de grootste vraag: hoe weet je of je bedwantsen in je vakantiewoning hebt? Als je je zorgen wilt wegnemen of uw vermoedens wilt bevestigen, zijn er een aantal tekenen waar je op kunt letten.

 

Klachten over een "jeukend" bed

Er zijn vele redenen om een gasttevredenheidsonderzoek uit te voeren, maar de meeste mensen zouden geen bedwantsen vermoeden.  Verrassend, het onderzoeken van gasten voor bedcomfort en algemene slaapkwaliteit kan je aanwijzingen geven over de vraag of uw woning bed bugs heeft. Als je gasten je melden dat ze jeuk voelden terwijl ze in het bed lagen of op het meubilair, kan dit de eerste aanwijzing zijn van bed bug besmetting. Bovendien, als gasten kleine beten melden, kan je er bijna zeker van zijn dat er bedwantsen in jouw vakantiewoning aanwezig zijn. Toch kan dit niet worden aangenomen totdat het is bevestigd door een professional.


Controle van het bed zelf

Als je wilt weten of uw accommodatie bedwantsen heeft, ga dan direct naar de bron. Hoewel niet uitsluitend, leven bedwantsen vaak in en op matrassen. De meeste matrassen zijn wit of hebben een gedempt patroon waardoor je als het ware hun voetafdrukken kunt traceren.

 Het is altijd goed bedden te controleren voor bedwantsen.

Bedwantsen airbnb

Het is misschien niet voor de zwakke van hart, maar controleer de matras op aanwijzingen. Sommige van deze indicatoren zijn kleine bloedvlekken, eierschalen, donkere of roestig uitziende vlekken van hun uitwerpselen, en huidschilfers.

 

Waar bedwantsen zich verbergen

Als je voorbij de zoektocht naar bedwantsen bent, ben je een stap dichter bij het afronden van je bedwantsencontrole, maar nog niet helemaal veilig. Helaas zijn bedwantsen veerkrachtige beestjes die in allerlei kieren en spleten in jouw vakantiehuisje kunnen leven. Ze kunnen zelfs leven in de ruimte tussen de muur en het behang! Het controleren van al je stoffen, decoraties en beddengoed zal je helpen om je zoektocht naar bedwantsen te beperken.

 

Hoe voorkom je bedwantsen in een vakantiewoning

Dus je hebt de zoektocht naar bedwantsen afgerond en niets gevonden: wat een opluchting! Helaas is het voorkomen van bedwantsen een continu proces. Vakantieverblijven vormen een extreem risico voor het aantrekken van bedwantsen, met het hoge aantal bezoekers dat in en uit jouw huis komt.

Wat kan je doen om bedwantsen in een vakantiewoning te voorkomen, afgezien van het kopen van nieuwe matrassen voor elke boeking? Er zijn een paar dingen die je kan doen om regelmatig de ongediertebestrijding in de gaten te houden en te voorkomen dat bedwantsen jouw woning teisteren.

 

Bescherm uw matras

Het belangrijkste is dat je je woning onbewoonbaar maakt voor bedwantsen. Om dit te doen, moet je de ruimtes elimineren waar ze kunnen verblijven. Ze worden niet voor niets bedwantsen genoemd. Deze beestjes wonen meestal in matrassen en beddengoed. Door matrasbeschermers voor elk bed en elke boxspring te kopen, vergroot je de kans dat je geen bedwantsen hebt. De beschermers moeten luchtdicht zijn en permanent op de matrassen blijven. Bedwantsen leven tot een jaar zonder voeding, dus als je de beschermers te vaak opent, verhoog je de kans dat de besmetting gaande wordt gehouden.

 

Train je huishoudelijk personeel om ze te herkennen

Misschien bezoekt je je woning slechts periodiek, maar jouw schoonmaakpersoneel moet de woning goed kennen. Dit is een eenvoudige manier om bedwantsen te voorkomen en het zou een snelle toevoeging moeten zijn voor uw schoonmaakpersoneel. Als je al een schoonmaak checklist hebt, voeg dan een extra checkbox toe voor het inspecteren van matrassen en beddengoed op vlekken, eitjes, of insecten.

Voor degenen die extreme voorzichtigheid willen betrachten, kun je altijd ongediertebestrijding toevoegen aan je procedure voor gastenverloop. Voeg deze extra stap toe aan je task manager om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet en geen ruimte laat voor bedwantsen om over het hoofd te zien.

 

Vervang je bedden en beddengoed regelmatig

Zelfs de scherpste ogen kunnen deze vervelende schepsels niet opmerken. Het is altijd een goede gewoonte om je bedden en beddengoed regelmatig te vervangen. Afhankelijk van het aantal gasten dat je ontvangt, kan je dit twee keer per jaar of om de paar jaar doen. Gemiddeld vervangen hotels hun matrassen om de drie tot vijf jaar om je een idee te geven wanneer je van jou naar de stortplaats moet brengen.

 Ontwikkel de gewoonte je beddengoed te vervangen.

Vakantiewoningen controleren op bedwantsen

Beddengoed kan elk jaar worden vervangen of ververst. Beschouw het als een kans om je huis een opknapbeurt te geven! Als je er niet klaar voor bent om na een jaar al afscheid te nemen van je beddengoed, kunt je het beddengoed jaarlijks een grondige schoonmaakbeurt geven om de kosten te compenseren. Hoewel beddengoed na elke check-out moetorden opgefrist, moet een grondige schoonmaak, waarbij je het beddengoed in zakken doet, dubbel wast met een hoger warmteniveau en stoom perst, op zijn minst aan het einde van jouw hoogseizoen worden uitgevoerd.

 

Laat jaarlijks de ongediertebestrijding inspecteren

Eigenaren van vakantieverblijven zijn altijd op zoek naar manieren om hun laagseizoen te maximaliseren. Het ideale antwoord is meer boekingen, maar als je vakantiewoning tijdens het laagseizoen wat leeg staat, kan je deze tijd gebruiken om ongediertebestrijdingsinspecties uit te voeren.

Eenmaal per jaar zou je een expert je gehele woning moeten laten inspecteren op bedwantsen en ander ongedierte dat rond je vakantiewoning op de loer zou kunnen liggen. Onthoud dat voorkomen goedkoper is dan behandelen, dus als je dit één keer per jaar doet, help je ervoor te zorgen dat je woning in goede staat is voor je gasten.

 

Wat te doen als uw vakantiewoning bedwantsen heeft

Als je woning de gevreesde bedwantsen heeft, is er nog geen reden voor paniek. Gelukkig zijn de plaatsen die ze aantasten vervangbaar en, in sommige gevallen, reinigbaar. Als je er nog geen hebt, wil je een plan bedenken voor hoe je het ongedierteprobleem gaat uitroeien.

 

Zet je reserveringen op pauze

Je kan geen gasten ontvangen zolang je willens en wetens een bedwantsenplaag in je woning hebt. Niet alleen zou het onethisch zijn, maar je riskeert ook een rechtszaak. Terwijl je werkt met een verdelger en de nodige stappen onderneemt om het probleem te elimineren, moet je je komende gasten annuleren of herschikken. Alleen jij weet hoe lang het zal duren om het probleem te verhelpen (rekening houdend met het verdelgingsproces), dus pas je reserveringen daarop aan.

Als je onmiddellijk een ongediertebestrijdingsbedrijf ter plaatse kunt krijgen, dan hoef je misschien maar één reservering te annuleren. Als je toch annuleert, probeer dan in goede gratie te blijven bij je binnenkomende gasten door een volledige terugbetaling en korting voor hun volgende verblijf aan te bieden.

 

Bel zo snel mogelijk een verdelger

Dit is misschien een voor de hand liggende stap, maar door zo snel mogelijk een verdelger te bellen, voorkom je dat je te veel geld verliest. Je moet misschien meer betalen voor een spoedbezoek, maar vergeet niet dat de kosten van deze uitgave minder kunnen zijn dan de potentiële schade van aanhoudende bedwantsenplagen en verloren reserveringen.

 

Maak in de tussentijd schoon wat je kunt

Een uitroeiingsdienst gaat je helpen om je besmettingsprobleem aan te pakken, maar er zijn nog enkele dingen die je kunt doen terwijl je wacht. Als je van plan bent je beddengoed te houden, laat het dan zo snel mogelijk professioneel reinigen en maak je klaar om het in te pakken en op te slaan voor maximaal een jaar.

 Zorg altijd voor schoon beddengoed

Bed bugs eigenaar vakantiewoning

Deze beestjes kunnen ook leven in de kleine kieren en spleten van uw vakantiehuis, dus het schoonmaken van alle oppervlakken en decoratieve stukken  kan helpen om het probleem te elimineren. Je zal ook de muren en hoeken willen controleren om er zeker van te zijn dat er geen spoor van bedwantsen is.

 Als je huid al begint te kriebelen van het lezen hiervan, stel je dan eens voor dat je deze beestjes tegenkomt! Er is niet veel erger dan bedwantsen aantreffen in je vakantiewoning, en daarom zal je alle voorzorgsmaatregelen willen nemen om ze uit je huis te houden. Je gasten zullen je dankbaar zijn en zo ook je matrassen!


Wil je hier meer over weten? In de cursus leren wij je alles over het bepalen van je prijs. Vertellen wij alles over hoe je een marktonderzoek kunt doen. En geven wij alle informatie over de verschillende seizoen prijzen. Ook hebben wij alles in documenten voor je uitgewerkt, zodat het jou een hoop uitzoek werk bespaart! 

Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS