Hoe Maak Je het Perfecte Welkomstboek voor Je Vakantiehuis?
29 augustus 2023 
3 min. leestijd

Hoe Maak Je het Perfecte Welkomstboek voor Je Vakantiehuis?

Wat is een Welkomstboek voor Vakantieverhuur?

Als je een vakantiewoning verhuurt, krijgen je gasten vaak te maken met een overvloed aan informatie, van huisregels tot incheckinstructies. Een welkomstboek voor vakantieverhuur kan deze informatiestroom stroomlijnen en tegelijkertijd een warm welkom bieden. Zo'n boek biedt niet alleen essentiële informatie over het verblijf, maar ook over de lokale omgeving. Beschouw het als een vriendelijke én educatieve begroeting.

Waarom een Welkomstboek Onmisbaar is

Vanaf het moment dat gasten je vakantiewoning betreden, kun je hun ervaring sterk beïnvloeden. Dit kan zelfs leiden tot meer terugkerende gasten. Hoewel factoren als netheid, tarieven en extra voorzieningen allemaal belangrijk zijn, mag het belang van de kleine details niet worden onderschat.

Gastvrijheid Tonen

Gasten investeren hun tijd en geld in een verblijf in jouw vakantiewoning. Een persoonlijk welkomstboek kan die investering meer waard maken. Aangezien je waarschijnlijk niet persoonlijk aanwezig bent om je gasten te begroeten, moet je welkomstboek deze taak kunnen overnemen.

Help je Gasten de Weg te Vinden

Je vakantiewoning is wellicht een tweede thuis voor jou, maar voor je gasten is alles nieuw. In je welkomstboek kun je daarom stapsgewijze instructies geven over bijvoorbeeld de WiFi, vaatwasser en andere voorzieningen.

Lokale Aanbevelingen

Een complete gastervaring gaat verder dan de vier muren van je vakantiewoning. Geef je gasten daarom tips over lokale bezienswaardigheden en activiteiten.

Streven naar 5-Sterren Beoordelingen

Een positieve recensie is goud waard. Door een gedetailleerd en doordacht welkomstboek aan te bieden, verhoog je de kans op een vijfsterrenbeoordeling, wat weer goed is voor je online reputatie.

Dé Template voor een Perfect Welkomstboek

Het maken van een welkomstboek kan veel tijd en moeite kosten. Maar geen zorgen, wij hebben een handige checklist voor je samengesteld om je op weg te helpen.

Wat te Includeren in je Welkomstboek

Hier zijn enkele belangrijke onderdelen die je zou moeten opnemen:

Welkomstwoord

Gebruik deze sectie om je gasten hartelijk te verwelkomen. Voeg informatie toe over schoonmaakprotocollen, parkeerinformatie, WiFi-wachtwoord en contactgegevens.

Inhoudsopgave

Om je gasten snel naar de juiste informatie te leiden, is een inhoudsopgave essentieel.

Aankomst- en Vertrekinformatie

Geef het volledige adres, richtingaanwijzingen, en check-in en check-uit informatie.

Noodcontacten

Vermeld de contactgegevens van lokale nooddiensten zoals ziekenhuizen, de brandweer en de politie.

Huisregels

Maak je beleid en procedures duidelijk om eventuele misverstanden te voorkomen.

Lijst van Voorzieningen

Herinner je gasten aan alle geweldige voorzieningen die je woning te bieden heeft.

Handleidingen

Voeg een sectie toe met uitleg over hoe verschillende apparaten en diensten in je woning werken..

Activiteitengids voor Gasten

Een groot deel van je gasten heeft wellicht al een vaste planning, maar er zijn er altijd een paar die op zoek zijn naar aanbevelingen. Als local kun jij ze hierbij helpen! Daarom is het belangrijk een sectie in je welkomstboek te wijden aan de activiteiten en bezienswaardigheden in jouw omgeving.

Laat je kennis zien en deel een lijst van jouw favoriete dingen om te doen in de buurt van je verhuur. Denk ook aan wandelroutes, fietspaden, stranden en watersportactiviteiten. En vergeet de winkelopties niet, zoals verse producten en tweedehands markten.

Gids voor Bars en Restaurants

Introduceer de culinaire hoogtepunten van je regio en geef gedetailleerde informatie. Elke aanbeveling reflecteert jouw smaak, dus zorg ervoor dat je kwaliteit voorstelt. Benoem unieke gerechten of bereidingswijzen uit de streek en geef je favoriete eet- en drinkplekken weer. Voeg ook praktische informatie toe, zoals telefoonnummers, websites en locaties op de kaart.

Als extra: overweeg samen te werken met lokale bedrijven. Misschien kunnen ze exclusieve kortingen bieden voor jouw gasten in ruil voor jouw aanbeveling.

Lokale Regelgeving

Sommige gebieden hebben specifieke regels voor korte verblijven. Informeer je gasten over belangrijke zaken zoals afvalverwerking of beperkingen op het gebied van kampvuren of vuurwerk. Dit helpt ongewenste verrassingen te voorkomen.

Vervoer in de Omgeving

Faciliteer je gasten met informatie over hoe ze zich het beste kunnen verplaatsen. Vermeld taxi's, busroutes, autoverhuur, vliegvelden, treinstations en lokale kaarten. Deel ook specifieke lokale tips.

Persoonlijke Touch

Elke gast is uniek, dus waarom pas je je welkomstboek niet aan? Voeg specifieke secties toe voor bijvoorbeeld pasgetrouwden, vrijgezellenfeesten of gezinsreünies. Deze gepersonaliseerde tips zullen zeker in de smaak vallen.

Contact na het Verblijf

Loyaliteit is waardevol. Zorg dat gasten je makkelijk kunnen bereiken voor toekomstige bezoeken, vooral als ze via een derde partij hebben geboekt. Naast noodcontacten, geef ook je social media en nieuwsbriefinformatie door.

Speciale Extra's

Voeg een laatste sectie toe met praktische informatie over de omgeving, zoals winkels, tankstations, pinautomaten en apotheken. Deze handige tips zijn vooral handig voor late aankomsten.

Presentatie van je Welkomstboek

De hamvraag: kies je voor een gedrukte of digitale versie? Beide hebben hun voordelen.

Gedrukte versie:

Dit voegt een persoonlijke touch toe en kan gewaardeerd worden door gasten die iets tastbaars willen hebben.

Digitale versie:

Veel processen zijn tegenwoordig gedigitaliseerd. Voor wie een papierloze ervaring wenst, is dit de perfecte optie. Overweeg wat het beste past bij jouw gasten en accommodatie.

Met deze gids zorg je ervoor dat je gasten een onvergetelijke tijd beleven en hopelijk keer op keer terugkeren.


Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdereverhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid.Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie.Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpenen delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media entrainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS