Een vakantiewoning verhuren in België. Hoe zit het met de belasting?
30 maart 2022 
3 min. leestijd

Een vakantiewoning verhuren in België. Hoe zit het met de belasting?

 Hoe zit het met de belasting?


Verhuur jij inmiddels al een kamer of een leuk chalet in België of ben je op dit moment misschien wel marktonderzoek aan het doen naar bijvoorbeeld een mooi chalet in de Belgische Ardennen om te gaan verhuren aan toeristen? Zo ja, dan is het zeker zo belangrijk om te weten hoe het zit met de belasting. Ben je bijvoorbeeld verplicht de huurinkomsten aan te geven bij de Belgische belastingdienst? En vooral hoe geef je jouw inkomsten op de juiste manier door aan de FOD Financiën (Belgische belastingdienst)?

Een vervelende brief van de FOD (Belgische belastingdienst) wil je zeker niet op jouw deurmat hebben liggen. Om dat te voorkomen, is de juiste aangifte zeker zo belangrijk.

De Belgische overheid speurt behoorlijk actief naar regelmatige vakantiewoning of kamerverhuurders dus ons advies, werk volgens het boekje.

Oftewel: zorgeloos verhuren = juist aangeven

Klik hier voor meer informatie Belgische Belastingdienst (FOD)

Dat is zeker makkelijker gezegd dan gedaan. Het Belgische (net als Nederlandse) belastingsysteem is ingewikkeld. Daarnaast zijn de regels rond deze verdienmodellen nog niet helemaal duidelijk.

En let op! Onderverhuren zonder toestemming van de woningeigenaar is verboden! Ben je zelf een kamerhuurder of vakantiewoning? Maak duidelijke afspraken met de eigenaar van woning en zet deze op papier.


Een vakantiewoning in België


Op het moment dat je als inwoner België maar ook van Nederland een mooie vakantiewoning (tweede woning) in België hebt gevonden en deze graag wilt aanschaffen om te gaan verhuren aan toeristen. Dan krijg je automatisch te maken met de Belgische belastingheffingsregels over jouw nieuwe woning. Aan welke heffingen moet je dan denken?

De aankoop van een Belgische recreatie- vakantiewoning

Bij de aankoop van de woning ben je verplicht registratierechten te betalen aan de notaris. De hoogte van deze registratierechten zijn afhankelijk van het gewest waarin de vakantiewoning zich bevindt.

In België zijn er 3 gewesten, het Vlaamse gewest, Brusselse en het Waalse.

Zie ook onze blog “Wat jij moet weten over een Vakantiewoning verhuren in België” of kennisbank artikelen over Vlaams, Brussels en het Waalse gewest.

Laat je een nieuwe woning bouwen dan is alleen de bouwgrond onderworpen aan het registratierecht. Ten aanzien van bouw van de vakantiewoning draag je alleen 21% btw af over de betaalde bouwsom.

Het bezit van een Belgische vakantiewoning

Jouw vakantiewoning in België wordt jaarlijks onderworpen aan de onroerende voorheffing, een belasting op het (fictieve) inkomen uit het onroerend goed gebaseerd op het KI (Kadastraal inkomen). Altijd weer even opletten, de hoogte van de belastingheffing kan wederom verschillen per Belgisch gewest, provincie en of gemeente.  En als laatste wordt de tweede woning (vakantiewoning) apart belast met personenbelasting, in tegenstelling tot een eigen woning. Als grondslag wordt hierbij het geïndexeerde Kadastraal inkomen, verhoogd met een percentage van 40%, hierin meegenomen.

Kadastraal inkomen

Wat betekent een kadastraal inkomen? Kadastraal inkomen (KI) zijn geen behaalde huurinkomsten maar een denkbeeldig huurinkomen dat aan elk onroerend goed (gebouwen, woningen,gronden,e.d) wordt toegekend, ook al wordt de woning nog niet verhuurd. Het KI geeft een idee van de waarde van het onroerend goed.


Verhuren van een Belgische vakantiewoning

Wil je een Belgische vakantiewoning inclusief inventaris of te wel gemeubileerd willen gaan verhuren? Dan ben je ook personenbelasting verschuldigd. De heffing wordt dan berekend in dit geval over het geïndexeerde Kadastraal inkomen van het pand, verhoogd met 40% van de opbrengst van de verhuur van inventaris en meubels (het roerende inkomen).

Verkopen van een Belgische vakantiewoning

Besluit je binnen vijf jaar de vakantiewoning weer te verkopen? Dan betaal je personenbelasting over de vermogensvermeerdering van de woning. Na 5 jaar is deze winst vrijgesteld van overige belastingen.

Woon je in Nederland? Betaal je dan ook belasting over de vakantiewoning in België?

Als je in Nederland woont zal Nederland de Belgische vakantiewoning op grond van het woonplaatsbeginsel ook belasten met inkomstenbelasting. België zal de vakantiewoning daarnaast in de Belgische belastingheffing betrekken omdat de woning zich daar bevindt.


 Dubbele belastingheffing

Volgens het belastingverdrag tussen Nederland en België, zal Nederland een vermindering verlenen om te voorkomen dat je dubbel belast wordt.

Let wel op, wij bij de bnbverhuurcursus.nl zijn geen fiscale of juridische adviseurs. Mocht je willen starten met een verhuren van een vakantiewoning in België, laat je altijd bijstaan door een boekhouder of ander ervaringsdeskundige zoals notaris, hypotheekverstrekker e.d.

Nieuwsgierig geworden naar het kopen & verhuren van vakantiewoningen? Wekelijks geven wij een online gratis masterclass, check hier of wij nog een plekje vrij hebben voor jou: Klik hier


Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdereverhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid.Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie.Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpenen delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media entrainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS