Wat jij moet weten over een Vakantiewoning verhuren in België
09 maart 2022 
5 min. leestijd

Wat jij moet weten over een Vakantiewoning verhuren in België

Wat jij moet weten over een Vakantiewoning verhuren in België 

Een vakantiewoning kopen om te verhuren kan natuurlijk in Nederland maar voor een aantal onder ons, zijn onze Belgische buren net zo’n interessant vakantieland om recreatief te verhuren. Dat weten onze Belgische cursisten natuurlijk al een tijdje... Ondanks dat we grotendeels dezelfde taal spreken althans de Vlamingen dan, zijn er toch een aantal verschillen die jij, als toekomstige vakantiewoning verhuurder in België moet weten. Voordat jij een vakantiewoning in België gaat verhuren, is het beste om goed voorbereid en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om problemen in de toekomst met huurders uit de weg te gaan. Daarnaast is het belangrijk de wettelijke verplichtingen van het land na te leven. Ook gelden er per gewest andere regels voor het verhuren van het pand. Dus is het zeker belangrijk te weten in welk gewest jouw vakantiewoning zich bevindt? In België zijn er namelijk 3 gewesten: het Vlaamse, Brusselse en het Waalse.  

Maar om te beginnen zijn er een aantal gemeenschappelijke regels waar je rekening mee moeten houden voordat jij kan starten met het verhuren van een vakantiewoning in België. 


Regels 

Aan welke eisen moet een vakantiewoning in België voldoen: 

Allereerst, de elementaire eisen en attesten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Daarnaast ben je verplicht een energieprestatiecertificaat door een erkend energiedeskundige op te laten maken. Een rookmelder plaatsen is niet verplicht maar zeker wel aan te raden. En als laatste is er de eis, de vakantiewoning in goede staat van onderhoud af te geven aan de huurder (toerist). 

 

Zie ook onze blog: Een vakantiewoning in België kopen, tips voor beginners! 

 

Mag ik zomaar een vakantiewoning aan toeristen verhuren?

Ben jij eigenaar van een woning in België of vruchtgebruiker? Dan mag je in principe altijd de woning verhuren. Je hoeft daar géén toestemming voor te krijgen van een of andere overheid (gewest of gemeente). Wanneer je wilt starten met de recreatieve verhuur in de vorm van een vakantiewoning maar ook een B&B, een camping, hotel of een vakantiepark dan moet je wel rekening houden met verschillende verplichtingen. Deze regels verschillen in België van gewest tot gewest. Hieronder kan je lezen welke verschillen er zijn per Gewest: 

 

Vlaamse Gewest 

Wil je in het Vlaamse gewest starten met het verhuren van een vakantiewoning dan ben je verplicht om, volgens het Logiesdecreet – jezelf aan te melden bij Toerisme Vlaanderen. Ook moet de vakantiewoning of andere vorm van recreatieve verhuur, voldoen aan de verplichte basisvoorwaarden en algemene uitbatingsnormen voor terrein- of kamer gebonden logies. Zorg dat je beschikt over een brandveiligheidsattest, een brandverzekering en verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor zelfstandigen. Daarnaast zijn er nog een aantal verplichte recreatieve normen rond interieur, sanitaire voorzieningen en elektriciteit. Na aanmelding bij Toerisme Vlaanderen, kan jij starten met het verhuren van de vakantiewoning. 

Na de aanmelding is het ook mogelijk een erkenning aan te vragen. Met deze vrijwillige erkenning kan jij gebruik maken van een beschermde naam zoals hotel of B&B, dit ben je niet verplicht. Degene die een erkend vakantieverblijf recreatief wil verhuren, kan mogelijk subsidies aanvragen en gebruik maken van een erkenningsschild. Mocht je voor de erkenningsaanvraag in aanmerking willen komen dan komt er een adviseur van Toerisme Vlaanderen ter plaatse. Het erkenningsschild aan jouw muur en op de website, nieuwsbrief of drukwerk, is een kwaliteitslabel die buiten dat het vertrouwen wekt, ook geeft een erkenning de mogelijkheid tot de logiessubsidies, het toegankelijkheidslabel en nog meer. 

 Weetje 

Volgens notaris.be ben je alleen maar verplicht een melding te doen bij de Dienst Toeristische Logies (Departement Internationaal Vlaanderen) wanneer je maximaal 2 kamers voor maximaal 8 gasten verhuurt. Een vergunning heb je dus pas nodig bij 3 of meer kamers voor 9 of meer gasten. 

 

Waalse Gewest 

De hoofdstad van het Waals Gewest (Wallonië) is Namen met ongeveer 110.000 inwoners. 

Een groot deel van de Ardennen ligt ook in het Waals Gewest. Een prachtig toeristisch gebied met plaatsen als Durbuy, Spa, Verviers om een vakantiewoning te verhuren. Maar hoe zit het daar met de regels? 

Om een vakantiewoning te verhuren in het Waalse Gewest dan is de aanmelding gelijkwaardig aan het Vlaamse Gewest. Je bent verplicht om je aan te melden bij in dit geval, De Commissariat Général au Tourisme. Nadat jij jezelf hebt aangemeld is het mogelijk een vergunning voor jouw eventuele verhuurbedrijf aan te vragen zodat jij een beschermde benaming kunt gebruiken en eventueel in aanmerking komt voor een subsidie en het gebruik maken van een schildje. 

 


Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Bruisend Brussel. Een welbekende internationale stad en omgeving met veel expats en toeristen. Start jij jouw verhuurbedrijf of wil je een vakantiewoning verhuren in Brussel en omstreken, dan ben je verplicht dit te melden bij Brussel Economie en Werkgelegenheid. Hier zal je een dossier voor moeten samenstellen met een aantal zaken zoals het bewijs van het brandveiligheidsattest, het bewijs van de verzekering en de betaling van de premie, foto’s en plaatsbeschrijving van het logies, enzovoort. Op het moment dat jouw dossier goedgekeurd wordt ontvang je een registratienummer en een identificatielogo. Vervolgens neemt Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest jouw logies op in de lijst van geregistreerd logies. 


Verboden 

Onderverhuren in België is altijd verboden. Je mag dus alleen een kamer of vakantiewoning verhuren via bijvoorbeeld een boekingssite als Airbnb wanneer jij zelf de eigenaar bent!  

Of wanneer je als huurder, goede afspraken maakt met de woning eigenaar, zie onze bnbverhuurcursus.nl/ Rent to Rent module waarin wij jou daarover alles kunnen vertellen. 

Fiscaal
Op fiscaal gebied is er heden nog veel onduidelijkheid. Maar in principe ben je in België verplicht om alle huurinkomsten aan te geven bij de belasting. Mocht jij op regelmatige basis verhuren en inmiddels een verhuurbedrijf ervan hebben gemaakt zal jij jezelf moeten inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (zoiets als K.v.K). Om in België recreatief te gaan verhuren adviseren wij dit altijd van tevoren bij een ervaringsdeskundige (belastingadviseur of notaris bijvoorbeeld) te bespreken om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen natuurlijk! 

Belangrijk:
Veranderd er iets in jouw vakantiewoning, het aantal gasten dat je kan ontvangen bijvoorbeeld door een verbouwing of andere zaken in jouw situatie als vakantiewoning eigenaar (uitbater)? Deze wijzigingen ben je verplicht om door te geven aan de bevoegde instantie per gewest. Mocht je besluiten om de verhuur te stoppen ook dan ben je verplicht om dat met een aangetekend schrijven aan te geven, samen met het identificatielogo of het erkenningsschild dat je mocht gebruiken. Dit geldt ook voor vakantiewoning verhuurders, die via het boekingsplatform Airbnb actief zijn op de recreatieve markt. Ook dan moet jij jezelf melden bij de bevoegde instantie en beantwoorden aan de basisvoorwaarden. 

En als laatste, een kleine disclaimer, dit artikel is geschreven om jou op weg te helpen bij aankoop en het verhuren van een vakantiewoning in België. Het is een algemene omschrijving. Regels per gewest, gemeente of locatie kunnen verschillen, wij adviseren bij aankoop dan ook altijd, laat je goed informeren door een ervaringsdeskundige zoals een notaris of desbetreffende gemeente

Nieuwsgierig geworden naar het kopen & verhuren van vakantiewoningen? Wekelijks geven wij een online gratis masterclass, check hier of wij nog een plekje vrij hebben voor jou: Klik hier

 

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS