Ontdek de Kunst van het Verhuren van Je Spaanse Vakantiewoning
05 oktober 2023 
2 min. leestijd

Ontdek de Kunst van het Verhuren van Je Spaanse Vakantiewoning

Als je de eigenaar bent van een charmant verblijf in Spanje, heb je misschien al overwogen om deze betoverende plek te delen met anderen. De momenten waarop het huis leegstaat terwijl je in België bent, bieden een kans om een extra inkomen te genereren door het te verhuren. In deze gids ontvouwen we het proces en de belangrijke weetjes voor het verhuren van je Spaanse woning.

Je Spaanse Huis Openstellen voor Verhuur

Je kunt je Spaanse eigendom op twee manieren verhuren: langetermijnverhuur en vakantieverhuur. Kies je ervoor om je huis aan vakantiegangers te verhuren (Viviendas de Uso Turístico), dan krijg je te maken met andere regels dan bij permanente verhuur, vooral op regionaal niveau. Dit type verhuur vereist dat je woning puur voor vakantie en ontspanning wordt gebruikt.

De Route naar een Geldige Verhuurlicentie in Spanje

Om toeristen officieel te mogen verwelkomen, moet je woning aan bepaalde normen voldoen en dien je over een geldige verhuurlicentie te beschikken. Deze licentie toont aan dat je woning veilig is, over essentiële voorzieningen beschikt en wettelijk goedgekeurd is voor verhuur, waardoor gasten met vertrouwen kunnen boeken.

Hoe je dit proces doorloopt, lees je hier:

Stap 1: 

Zorg dat Toeristische Verhuur is Toegestaan: Verifieer dat er geen restricties zijn vanuit de gemeenschap van eigenaren.

Stap 2:

Regel een Conformiteitsverklaring: Deze Cedula de Habitalidad bevestigt dat je woning aan lokale standaarden voldoet.

Stap 3:

Verkrijg Goedkeuring van de Gemeente: Met je conformiteitsattest kun je goedkeuring van de lokale autoriteiten aanvragen, die o.a. de bewoonbaarheid van de woning controleren.

Stap 4:

Verkrijg een Verhuurlicentie: Met toestemming van de gemeente kun je een verhuurlicentie aanvragen bij het Registro del Servicio Territorial de Turismo.

Stap 5:

Registreer bij het Politiebureau: Zodra je de verhuurlicentie en een registratienummer hebt, meld je je aan bij de politie voor de huurdersregistratie.

Je Gasten Registreren

Het is essentieel om alle verblijvende gasten ouder dan 16 jaar te registreren, ongeacht de verhuurtermijn, in verband met veiligheidsprotocollen. Dit kan online via de lokale politie of Guardia Civil.

Fiscale Aspecten van het Leasen van een Vakantieverblijf in Spanje

Het verhuren van een vakantiehuis in Spanje brengt bepaalde belastingverplichtingen met zich mee, welke variëren naargelang je residentiestatus in het land.

Voor Niet-Residenten in Spanje

In het geval dat je geen formele residentie hebt in Spanje, dienen inkomsten uit de verhuur van korte duur kwartaalwijs aan de belastingautoriteiten gemeld te worden. Hiervoor is het modelo 210-formulier bedoeld, welke idealiter wordt ingediend vóór de 15e dag van de laatste maand van elk kwartaal.

De te rapporteren informatie omvat onder andere de identificatie van de huurders, verhuurdata en verworven inkomsten. De betaling van de belasting wordt doorgaans automatisch afgeschreven op de 20e dag van de laatste maand van het kwartaal.

Voor Residenten in Spanje

Als een geaccrediteerde resident van Spanje met een verhuurde vakantiewoning, is het noodzakelijk om de inkomsten uit verhuur op te nemen in je jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte. Deze aangifte zou bij voorkeur voor het einde van juni moeten worden ingediend. Belangrijk om te noteren is dat kosten die gemaakt zijn tijdens de verhuurperiode in mindering kunnen worden gebracht op de bruto-inkomsten uit de verhuur.

Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdereverhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid.Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie.Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpenen delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media entrainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS