Chalet of stacaravankopen waar moet je op letten?

Een Chalet of stacaravan kopen? Een paar handige en praktische tips.

Wie droomt er niet van een vakantiewoning, chalet of een stacaravan? Dan praten we niet alleen over luxueuze recreatiewoningen in Frankrijk of Spanje. Nee hoor, ook stenen vakantiewoningen, chalets of stacaravans op een mooi vakantiepark in Nederland zijn steeds populairder aan het worden.
Zo ziet de een de aankoop van een tweede huis als een vastgoed investering om te gaan verhuren en de ander het juist als een heerlijke plek om even tot rust te komen op berijdbare afstand. Een recreatiewoning kopen moet een goed gemaakte beslissing zijn. Graag geven we je hier wat handige en praktische tips:

Verhuren van een chalet of stacaravan

Ga je het chalet- of stacaravan niet alleen voor eigen plezier gebruiken maar zie je de tweede woning ook als investering en wil je deze verhuren aan toeristen? Schets dit plan en maak deze beslissing voordat je een chalet- of stacaravan koopt! Het is namelijk, uiterst belangrijk voor de locatie van jouw recreatiewoning. Je mag namelijk niet op ieder vakantiepark zomaar aan vreemden verhuren en vaak zijn er regels aan verbonden. Belangrijk dus dit van te voren goed af te wegen.

Kosten stacaravan

Wat zijn de kosten van een chalet of stacaravan?

Kosten van een chalet of stacaravan

Koop met je rekenmachine, daar bedoelen we mee, verkijk je niet op de kosten van een tweede recreatiewoning. Zo hebben we het niet alleen over het kopen van de vakantiewoning maar juist ook de extra onkosten waar je rekening mee moet houden. Je kan soms voor onaangename verrassingen komen te staan wanneer je deze kosten onderschat. Zo kan je een mooie, betaalbare geprijsde chalet op het oog hebben, maar krijg je wel te maken met erfpacht. Zo zie je bij veel parken dat je kunt kiezen om de grond in erfpacht te nemen. Met andere woorden, het chalet is jouw eigendom maar de grond waar deze op staat juist weer niet. Met erfpacht krijg je dus te maken met jaarlijkse kosten bij de verpachter van de grond, in meeste gevallen de parkeigenaar. Ook zijn er vakantieparken waar je de grond kunt kopen.

Verschillen per vakantiepark
Per park verschillen de erfpacht kosten dit omdat het afhankelijk is van de waarde van de grond. Wat is nu het voordeel van erfpacht? Je hoeft een naar verhouding lage investering te doen om een degelijke vakantiewoning, chalet of stacaravan te kopen. Het nadeel daarentegen is dat banken niet snel geneigd zijn een hypotheek te af te geven. Kan je een chalet kopen op eigen grond dan is het voordeel daarvan dat je weet waar je financieel aan toe bent. De enige kosten die er dan nog bijkomen zijn de normale gemeentelijke belastingen, parklasten en verbruikskosten zoals water en elektriciteit.

Staanplaats van een chalet en stacaravan

Wanneer je een chalet koopt heeft deze vaak een vaste staanplaats. Is de plek helemaal naar jouw zin dan is er natuurlijk niets aan de hand. Veel chalets staan namelijk op een vaste locatie van het vakantiepark. Is de locatie niet helemaal wat jij bedoelt voor qua vakantiebestemming of is het géén handige plek om jouw chalet daar te gaan verhuren aan toeristen? Zoek dan naar een mooie koop of erfpacht kavel op een vakantiepark naar keuze. Je kunt dan zelf, meestal wel in overleg met het park, qua afmetingen en dergelijke, een nieuw chalet plaatsen.

Belangrijk dus, wel even overleggen of je mag verhuren! Voor het bouwen en plaatsen van een chalet, adviseren wij een professioneel bedrijf in te schakelen, zoals Kuiper Caravans voor chalets en stacaravans. Deze werken samen met de stacaravan makelaars. Ze verzorgen de bouw, het transport en plaatsen van het chalet en weten zelfs welke lege kavels er beschikbaar zijn in bijvoorbeeld Noord-Holland en omliggende provincies.

Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Nikki geeft online training over vakantieverhuur

Schrijf je snel in voor onze online training, is geheel gratis (kost je wel wat tijd :))

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdereverhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid.Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie.Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpenen delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media entrainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS