Vakantiewoning bouwen om te verhuren. Hoe zit het met het bestemmingsplan?
Je bent al een poosje op Funda actief en je hebt een mooi plan als investering, een vakantiewoning te bouwen en daarna te gaan verhuren.
Nu vraag je je af, wanneer kan je een vakantie- recreatiewoning zonder vergunning laten bouwen? En wat als je een vergunning nodig hebt, hoe werkt dat?
Met de volgende uitleg, hopen we dat het iets duidelijker wordt en jij straks een splinter nieuwe vakantiewoning, chalet of stacaravan hebt om te verhuren met als doel een mooi rendement te behalen.
#Bestemmingsplan
Je hebt een bouwkavel gekocht van een projectontwikkelaar en toestemming gekregen om er een recreatiewoning op te bouwen.
In het bestemmingsplan van de gemeente staat dat er recreatiewoningen geplaatst mogen worden. Wel zijn er bouwvoorschriften zoals perceelafstand, goothoogte en nokhoogte.
Dus bijvoorbeeld wanneer het bestemmingsplan een recreatiewoning toestaat van 50 vierkante meter en de bouwhoogte niet hoger dan 4 meter, dan kan je vergunningsvrij een recreatiewoning van maximaal 50 vierkante meter niet hoger dan 4 meter laten bouwen.
Maar wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig?
#Omgevingsvergunning
Wanneer je een recreatiewoning gaat bouwen of slopen en deze werkzaamheden niet vergunningsvrij zijn, heb je een omgevingsvergunning nodig.
In principe voor het bouwen van een huis (recreatiewoning) heb je altijd een omgevingsvergunning nodig.
@Voorbeeld:
Stel je wilt een vakantiewoning bouwen om aan 4 gasten te verhuren en hebt een bouwperceel gekocht.
De architect heeft inmiddels een mooie luxe bungalow getekend met ruime kamers met een totaal oppervlak van ongeveer 80 vierkante meter en 3 meter hoog.
Nu staan er in het bestemmingsplan voor dit bouwperceel de volgende bouwvoorschriften, maximaal 60 vierkante meter en 4 meter hoog. Wat nu?
Omdat je een vakantie-recreatiewoning wilt bouwen die groter is dan het bestemmingsplan zal je een omgevingsvergunning aan moeten vragen voor de Ruimtelijke ordening activiteit.
Of te wel, je vraagt ontheffing aan over de bouwvoorschriften van het desbetreffende bestemmingsplan.
Heb je de ontheffing ontvangen dan kan je de vakantiewoning vergunningsvrij laten bouwen (niet hoger dan 3 meter en max. 80 vierkante meter). Je houdt je dan weer aan de planologische voorschriften van de gemeente en voor de activiteit bouw heb je dan niet weer een omgevingsvergunning nodig.
#Verbouwen
Je verhuurt jouw woning nu voor 2 personen maar er is wel ruimte voor 4, wel moet je daarvoor verbouwen om bijvoorbeeld meer kamers te kunnen maken. In dit geval heb je niet altijd een omgevingsvergunning nodig.
Je bent wel verplicht dit aan de gemeente te melden.
Check dit altijd even bij het omgevingsloket online van de Gemeente waar jouw recreatiewoning zich bevindt.