Bestemmingsplan vakantie- recreatiewoning

Bestemmingsplan vakantie- recreatiewoning


Hoe kom ik erachter welk bestemmingsplan er voor mijn vakantie- of recreatiewoning geldt?

Voorkom verrassingen!

Als koper van een vakantie- of recreatiewoning is het essentieel om te weten welke bestemming op de woning rust. Dit voorkomt onverwachte problemen. Stel dat je een pand koopt als vakantie- of recreatiewoning en er permanent een huurder in laat wonen, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. De gemeente kan handhaven en het kan moeilijk zijn om een hypotheek te krijgen. Het is dus erg belangrijk om de bestemming goed te controleren.

De bestemming

Onderzoek de bestemming van een pand. Op Funda bijvoorbeeld staat niet altijd de advertentie van de recreatiewoning op het juiste gedeelte. Bij twijfel adviseert Funda dan ook altijd om de bestemming te checken. Wat vaak opvalt, is dat de vraagprijs van een recreatiewoning vaak lager is dan die van een permanent bewoonbaar object van dezelfde grootte en in hetzelfde woongebied.

Dubbelbestemmingen

Wat betekent dubbelbestemming op de recreatiewoning? Dit houdt in dat recreëren en permanent wonen is toegestaan in jouw vakantieverblijf, vaak met de eis dat de recreatiewoning voldoet aan het Bouwbesluit. TIP: omgebouwde hotels hebben dit vaak, omdat de gemeente de oude bestemming er niet af heeft gehaald.

Ruimtelijke plannen

Op de site ruimtelijkeplannen.nl kun je de bestemming van jouw recreatiewoning vinden. Hier staat het plan van de gemeente waar jouw recreatiewoning zich bevindt. Wanneer je doorklikt op de aanduiding van de bestemming op de kaart, zie je vaak het complete bestemmingsplan van de vakantie- of recreatiewoning. Mocht je helemaal geen bestemmingsplan vinden op het adres van jouw recreatiewoning, bezoek dan de site van de gemeente.

Gedoogbeschikking

Wat betekent een gedoogbeschikking? Allereerst, lees het volledige bestemmingsplan. Het kan zijn dat er een uitzondering (gedoogbeschikking) wordt gemaakt voor een vakantie- of recreatiewoning. Dit staat niet altijd op de site ruimtelijkeplannen.nl, maar is wel bekend bij de gemeente. Dus altijd ook even de gemeente bellen! De gemeente maakt gebruik van twee soorten beschikkingen:

  1. Persoonsgebonden beschikking
  2. Objectgebonden beschikking

Een voorbeeld van een gedoogbeschikking van de desbetreffende gemeente kan zijn: ondanks de recreatieve bestemming van de woning mag er ook permanent gewoond worden. Een persoonsgebonden gedoogbeschikking is gekoppeld aan een bepaald persoon. Mocht de recreatiewoning worden verkocht, dan vervalt deze regeling. Bij een objectgebonden beschikking is de gedoogbeschikking gekoppeld aan het adres. Wanneer de recreatiewoning wordt verkocht aan een nieuwe eigenaar, krijgt deze dezelfde rechten (gedoogbeschikking) als de vorige eigenaar.

Let op! bij periodieke actualisering van bestemmingsplannen

Iedere gemeente is verplicht om elke 10 jaar zijn bestemmingsplan te vernieuwen (te actualiseren). Dit zijn in de praktijk langdurige processen die maximaal 26 weken mogen duren. Je moet dan denken aan inspraak en bezwaren van omwonenden of andere belanghebbenden. Is een bestemmingsplan herzien of staat het nog ter discussie? Let op! Trek niet je eigen conclusies op basis van de nog af te ronden actualisaties van het proces. Wanneer je twijfelt, neem altijd contact op met de gemeente waar jouw recreatiewoning zich bevindt.