Permanent wonen in vakantiewoning

Permanent in een vakantiewoning wonen, mag dat?


 Wanneer mag je permanent in een vakantie- recreatiewoning wonen?  


Om te beginnen, dit kan je navragen in de gemeente waar jouw vakantiewoning zich bevindt. 
Jouw gemeente heeft de regels vastgesteld voor het wonen in de vakantiewoning. 
 
Meestal zijn staan deze vakantiewoningen op een vakantiepark, camping of aan het strand. 
Om verschillende redenen kan de desbetreffende gemeente besluiten dat permanente bewoning niet mag. Dit zie je bijvoorbeeld in sommige plaatsen op de Veluwe. Deze recreatiewoningen staan dan in een kwetsbaar natuurgebied. 
 
Heeft jouw vakantiewoning een woonbestemming? 
Of een recreatiebestemming? 
 
Wanneer je een bestemmingsplan bij de gemeente opvraagt, wordt daar in vermeld of een gebouw (recreatiewoning) een woonbestemming of recreatiebestemming heeft. 


Heeft het de bestemming recreatie? Dan mag je er alleen recre√ęren en is permanente bewoning niet toegestaan. Je mag er bijvoorbeeld alleen van de natuur, landschap en rust genieten.¬†
 
Permanent wonen? 


Je mag alleen permanent wonen in een vakantiewoning wanneer deze als bestemming wonen heeft. 
Wederom bepaalt de gemeente dit. 


Ook moeten gemeenten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een vakantiewoning verblijven of te wel wonen. 
 
Let op soms kunnen de regels van de gemeente in jouw voor of nadeel veranderen 
 

Er zijn vakantie parken waar de bestemmingsplannen zijn aangepast en door het woning tekort er nu wel permanent mag wonen. 


Maar andersom kan ook, door veel overlast van permanente bewoners (meestal arbeidsmigranten) wordt het park zogenaamd schoongeveegd en heeft weer alleen als bestemming recreatie. 


Meestal stond in deze gevallen permanent wonen niet in het bestemmingsplan maar werd door de gemeente een periode gedoogd vanwege woning tekort. 

 
Het is dus heel belangrijk je goed te laten informeren bij de gemeente maar vergeet niet! Met de  bewoners van het vakantiepark, camping of strandhuis eigenaren een praatje te maken. 
Zo krijg je vaak waardevolle informatie hoe het staat met het verhuren van jouw vakantiewoning en of permanente bewoning. 

Reactie plaatsen