Bed & Breakfast starten in Nederland, of het buitenland.

Bed & Breakfast starten in Nederland, of het buitenland.

Een Bed & Breakfast starten
 

Je bent al een tijdje bezig met het verhuren van een deel van jouw huis. Dit bevalt heel goed. Zo goed dat je van het verhuren jouw werk wilt maken. Waar je het verhuren van een tuinhuisje of jouw vakantie woning via een platform als Airbnb nog als leuke bijverdienste kunt zien, is het starten en runnen van een Bed & Breakfast een heel ander verhaal.

Met een Bed & Breakfast opzetten, bevindt je je in het prachtige land van ondernemerschap.

Een aantal zaken om alvast rekening mee te houden met het opzetten van jouw Bed & Breakfast

Je zult in de meeste gevallen jouw recreatie woning of eigen woning moeten verbouwen of je mag gaan investeren. Hoe leuk!
Je krijgt te maken met bestemmingsplan, vergunningen, marketingactiviteiten en het voeren van een complete administratie.

Kamer van Koophandel (K .v. K) 

Als Bed & Breakfast onderneming moet je je ook inschrijven in de Kamer van Koophandel.
En heeft jouw Bed & Breakfast meer dan 5 bedden? Verdeeld over meer dan 1 kamer? Zo ja dan moet je je ook inschrijven bij het Bedrijfschap Horeca en Catering.
Nee, dat is niet zo?  

Is de Bed & Breakfast ruimte maximaal dertig vierkante meter? Kan je aan maximaal vier gasten verhuren en in maximaal 2 kamers? Dan hoef je je niet bij het Bedrijfschap Horeca in te schrijven.

Bestemmingsplan voor jouw Bed & Breakfast

En wat dacht je van het bestemmingsplan? Heel belangrijk voordat je start!
Voor de gemeente in kwestie is het belangrijk dat jouw Bed & Breakfast onderneming daaraan voldoet. Is dat niet zo?

Vraag dan een wijziging in bestemmingsplan aan of een omgevingsvergunning. Om netjes de regels van ruimtelijke ordening te volgen en te voorkomen dat de gemeente gaat handhaven. Dat zou toch zonde zijn van al jouw investeringen, nietwaar?

Gemeente en omgevingsvergunning moet ik die aanvragen voor mijn Bed & Breakfast?

Verbouwen of renoveren? Omgevingsvergunning wel of niet nodig? In veel gevallen heb je een omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Belangrijk om ook met jouw buren samen te werken hierin, deze kunnen een flinke stempel drukken op het afgeven van de omgevingsvergunning.

Ga je het groot aanpakken? Een Bed & Breakfast opzetten voor meer dan 10 gasten?
Let dan op dat je een omgevingsvergunning krijgt voor brandveilig gebruik.

 

drinken in jouw bed en breakfast

Let goed op de volgende zaken als je eten serveert in jouw Bed & Breakfast

Hapjes & Drankjes 

Waar nog meer op te letten?

Je wilt jouw gasten niet alleen een ontbijtje aanbieden maar ook een gezonde maaltijd met een lekkere fles wijn? Dan is ook een drank en horecavergunning vereist.¬†En niet te vergeten de hygi√ęnewetgeving (Sociale Hygi√ęne)omdat je voedsel voor jouw gasten bereid.

Daar hoort ook het ontbijt bij.¬†Sociale Hygi√ęne is een belangrijk diploma in de horeca, voornamelijk bij¬† bedrijven die alcohol schenken en/of verkopen.

Je moet van de Drank-en Horecawet aan de eis Sociale Hygi√ęne te voldoen.¬† Dit betekent dat de Verklaring kennis en inzicht Sociale Hygi√ęne verplicht is voor de eigenaren van deze bedrijven.¬†Gelukkig kan je dit diploma in een paar maanden behalen.¬†

Toeristenbelasting 

Of je nu 2 of 10 gasten ontvangt. Hou een administratie¬† bij van elke gast op naam, woonplaats, dag van in en uitchecken, ID. Zo kan de gemeente deze informatie gebruiken voor toeristenbelasting.¬†Vraag ernaar bij onze livetraining‚Äď> wij delen hier ons nachtregister
 

Een Bed & Breakfast starten is duidelijk iets meer dan jouw recreatie woning of kamers verhuren als bijverdienste via Booking of Airbnb.
Maar is een fulltime job dat ook niet? Dus ik zou zeggen, doen! Werk met plezier en met onze bnbverhuurcursus 2.0 maken we het jou zo makkelijk mogelijk, succes met leren!

 

Meld je hier ( klik op deze link) snel aan voor alle tips en trick bij het opstarten van Jouw Bed & Breakfast

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financi√ęle vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het cre√ęren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS