Tijdig Spaans NIE - nummer aanvragen voor uw vakantiewoning in Spanje
28 juli 2023 
3 min. leestijd

Tijdig Spaans NIE - nummer aanvragen voor uw vakantiewoning in Spanje

Als u van plan bent een vakantiewoning in Spanje te kopen, is het belangrijk om tijdig een NIE-nummer aan te vragen. Het NIE-nummer, wat staat voor Número de Identificación de

Extranjeros, is een uniek fiscaal identificatienummer waarmee niet-residenten zich kunnen

identificeren in Spanje. In deze blog zullen we bespreken waarom het NIE-nummer nodig is en hoe u het kunt aanvragen, zodat u goed voorbereid bent bij het kopen van uw vakantiewoning.

Waarom heeft u een NIE-nummer nodig?

Het NIE-nummer is essentieel voor verschillende zaken in Spanje, waaronder:

  1. Het kopen van een huis: Bij het kopen van een vakantiewoning in Spanje is het NIE-nummer vereist. Zonder dit nummer kunt u geen overdrachtsbelasting betalen en de eigendom van de woning officieel registreren.

  2. Werken in loondienst of als zelfstandige: Als u in Spanje wilt werken, of het nu in loondienst is of als zelfstandige, heeft u een NIE-nummer nodig.

  3.  Spaanse belastingaangifte: Voor het indienen van uw Spaanse belastingaangifte heeft u ook een NIE-nummer nodig.

  4.  Bankrekening openen: Om een bankrekening te openen in Spanje, wordt een NIE-nummer gevraagd.

  5. Nutsvoorzieningen en lokale verkiezingen: Het NIE-nummer is vereist om nutsvoorzieningen op uw naam te zetten en deel te nemen aan lokale verkiezingen in Spanje.

  6. Spaanse auto registreren: Als u een auto in Spanje wilt registreren, heeft u een NIE-nummer nodig.

Hoe kunt u het NIE-nummer aanvragen?

Er zijn verschillende manieren om een NIE-nummer aan te vragen:

  1. Persoonlijk aanvragen bij een politiekantoor: U kunt persoonlijk naar een politiekantoor (Comisaria de Policia) gaan met een afdeling voor buitenlanders (Departemento de Extranjeros) om het NIE-nummer aan te vragen. Houd er rekening mee dat de aanvraagprocedure bij de Nationale Politie de afgelopen jaren moeilijker is geworden. U moet mogelijk een originele en beëdigde vertaalde notariële volmacht meenemen, samen met andere documenten, zoals een paspoort en de vereiste formulieren.

  2.  Aanvragen via het Spaanse consulaat: Als u zich buiten Spanje bevindt, kunt u een NIE-nummer aanvragen via het Spaanse Consulaat in uw land van vestiging, zoals het Spaanse Consulaat in Brussel of Amsterdam. Dit kan alleen op afspraak en houd er rekening mee dat de wachttijd voor een afspraak enige tijd kan zijn.

Wat moet u meenemen bij de aanvraag?

Bij de aanvraag van een NIE-nummer moet u de volgende documenten meenemen:

  1. Paspoort of identiteitskaart: Zorg ervoor dat u uw paspoort of identiteitskaart en een kopieervan meeneemt.

  2. Formulieren: U moet de benodigde formulieren invullen en ondertekenen. Het gaat om het formulier EX-15, dat te downloaden is van de officiële website van het Spaanse consulaat, en het formulier 790-012, waarmee u de legeskosten voor de aanvraag en afgifte van het NIE-document betaalt.

Houd er rekening mee dat het NIE-document tegenwoordig wordt afgegeven zonder perioderestrictie of vervaldatum. Het nummer is persoonsgebonden en geldig voor het leven. Als u nog een NIE-document heeft waarop een vervaldatum staat en u problemen ondervindt bij een Spaanse instantie, kunt u naar het kantoor voor buitenlanders (Comisaria de Extranjeros) gaan om een nieuw document zonder vervaldatum te verkrijgen.

Groene NIE-residentie

Als u van plan bent langer dan drie maanden in Spanje te verblijven, moet u een verklaring aanvragen dat u inwoner bent van een van de landen van de Europese Unie. Dit kunt u doen bij de vreemdelingendienst (Oficina de Extranjeros of Comisaria de Policía para Extranjeros). U krijgt dan een groene NIE-residentiekaart, die automatisch een NIE-nummer bevat. In dit geval is het niet mogelijk om een NIE-nummer aan te vragen via het consulaat.

Natuurlijk persoon of rechtspersoon

Bij het aanvragen van een NIE-nummer is er een onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon. Als niet-Spanjaard dient u als natuurlijk persoon een NIE-nummer aan te vragen volgens de eerder genoemde procedure. Een rechtspersoon moet een NIF (Número de Identitad Fiscal) aanvragen bij de Belastingdienst (Hacie nda), waarbij specifieke documenten moeten worden overlegd.

Zorg ervoor dat u tijdig een NIE-nummer aanvraagt

Het is raadzaam om het NIE-nummer zo spoedig mogelijk aan te vragen, zelfs voordat u overeenstemming bereikt over de koopsom van uw vakantiewoning. De kosten voor het aanvragen van een NIE-nummer via het Spaanse consulaat zijn relatief laag, en het is beter om voorbereid te zijn en vertragingen te voorkomen. Houd er rekening mee dat de prijzen periodiek kunnen worden aangepast.

Conclusie

Het aanvragen van een NIE-nummer is een belangrijke stap bij het kopen van een vakantiewoning in Spanje. Het nummer is essentieel voor verschillende juridische en fiscale procedures in Spanje. Zorg ervoor dat u tijdig een NIE-nummer aanvraagt en de benodigde documenten meeneemt naar de juiste instantie. Met een geldig NIE-nummer kunt u zonderproblemen genieten van uw vakantiewoning in het prachtige Spanje.

Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS