Vakantiewoning Kopen in Spanje | Praktische Tips & Belangrijke Overwegingen
10 augustus 2023 
1 min. leestijd

Vakantiewoning Kopen in Spanje | Praktische Tips & Belangrijke Overwegingen

Droom jij van een eigen vakantiewoning onder de Spaanse zon? Van de Costa Blanca tot de Costa del Sol, Spanje heeft een overvloed aan prachtige locaties en onroerend goed opties. Maar voordat je de sprong waagt, is het belangrijk om je huiswerk te doen en te begrijpen wat het proces inhoudt. In deze blog leggen we uit welke stappen je moet nemen bij het kopen van een vakantiewoning in Spanje.

1. Onderzoek Doen

Elke succesvolle vastgoedinvestering begint met grondig onderzoek. Zorg dat je de lokale vastgoedmarkt goed begrijpt, inclusief prijstrends, gemeenschapskenmerken, veiligheid en toekomstige ontwikkelingsplannen. 

2. Financiën Op Orde

Een duidelijk begrip van je financiële capaciteit is cruciaal. Of je nu een hypotheek afsluit of spaargeld gebruikt, zorg dat je een realistisch budget hebt dat rekening houdt met alle kosten van het kopen en bezitten van een vakantiewoning.

3. Juridische Overwegingen

De vastgoedwetten in Spanje verschillen van die in Nederland. Daarom raden wij aan juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde Spaanse advocaat. Zij kunnen je helpen met het contract en ervoor zorgen dat alles in orde is.

4. Vastgoedmakelaar Inschakelen

Een betrouwbare vastgoedmakelaar kan je door het koopproces begeleiden en toegang bieden tot een breed scala aan woningen die voldoen aan je wensen en budget. Zorg ervoor dat je een makelaar kiest die je belangen behartigt.

5. Inspectie van het Pand

Bezoek altijd de woning persoonlijk voordat je de koopovereenkomst tekent. Het kan verstandig zijn om een bouwinspecteur in te huren om ervoor te zorgen dat er geen verborgen gebreken of problemen zijn.

6. NIE-nummer

Voor buitenlanders die onroerend goed kopen in Spanje, is een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) vereist. Dit is een fiscaal identificatienummer dat nodig is voor vele transacties in Spanje, waaronder het kopen van een huis.

7. Open een Spaanse Bankrekening

Om de aanbetaling en latere betalingen te doen, heb je een Spaanse bankrekening nodig. Het openen van een rekening kan meestal online of in persoon bij een Spaanse bank.

8. Contract en Betaling

Lees het contract zorgvuldig door voordat je het tekent. Zorg ervoor dat je alle voorwaarden begrijpt en dat alles in overeenstemming is met wat is afgesproken. Na de ondertekening van het contract volgt meestal de aanbetaling.

9. Verzekering

Sluit een passende verzekering af om je nieuwe vakantiewoning te beschermen tegen eventuele schade of verlies.

10. Belastingen

Houd rekening met de Spaanse belastingen die verbonden zijn aan het kopen van onroerend goed, zoals de overdrachtsbelasting en de jaarlijkse onroerende voorheffing. 

11. Overweeg Verhuur

Als je van plan bent om je vakantiewoning te verhuren wanneer je er niet bent, moet je je bewust zijn van de Spaanse huurwetten. 

Conclusie

Het kopen van een vakantiewoning in Spanje is een spannend proces, maar het vereist grondig onderzoek en voorbereiding. Met deze stappen in gedachten, ben je goed op weg naar het vinden van je perfecte Spaanse vakantiehuis.

Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS