Gebruikmaken van Overwaarde voor een Vakantiewoning: Tips en Informatie
15 mei 2023 
2 min. leestijd

Gebruikmaken van Overwaarde voor een Vakantiewoning: Tips en Informatie

Overwaarde ontstaat wanneer de waarde van je huis hoger is dan het bedrag dat je ervoor hebt betaald, wat vaak voorkomt door de stijgende huizenprijzen. Deze overwaarde kun je op verschillende manieren benutten, waaronder de aankoop van een vakantiewoning. Hieronder vind je een overzicht van hoe dit proces werkt en waar je op moet letten.

Wat is Overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de (verkoop)waarde van je huis en de kosten die je hebt gemaakt, zoals makelaarskosten en de nog uitstaande hypotheekschuld. Je kunt de overwaarde van je huis gebruiken om een hogere hypotheek af te sluiten en daarmee een vakantiewoning te kopen.

Het Gebruik van Overwaarde

Als je de overwaarde wilt gebruiken voor een vakantiehuis, moet je een aanvraag indienen bij de bank. Een taxateur zal langskomen om de overwaarde te bepalen. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan deze taxatie. Op basis van de berekende overwaarde wordt bepaald hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen voor de vakantiewoning. Deze extra hypotheek kun je toevoegen aan je bestaande hypotheek of als tweede hypotheek afsluiten.

De geldverstrekker wil er zeker van zijn dat je de maandelijkse rente voor de nieuwe hypotheek kunt betalen en zal daarom kijken naar je inkomen. Je kunt een hypotheekberekening maken om te bepalen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Daarnaast zal de bank ook je verplichtingen en schulden beoordelen, aangezien deze problemen kunnen veroorzaken. Als alles in orde is, volgt de gang naar de notaris. De notaris zal een notariƫle akte opstellen, waarmee je de overwaarde kunt gebruiken voor een tweede of aanvullende hypotheek.

Geen Hypotheekrenteaftrek bij een Tweede Hypotheek

Je bent niet verplicht om een tweede hypotheek af te sluiten bij dezelfde bank of geldverstrekker waar je huidige hypotheek loopt. Het kan zelfs voordeliger zijn om een andere geldverstrekker te zoeken als de rente daar gunstiger is. Houd er echter rekening mee dat je bij een tweede hypotheek geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek, wat betekent dat je de rente niet kunt aftrekken van de belasting.

Voorwaarden voor een Hypotheek bij een Vakantiewoning

Bij het verstrekken van een hypotheek voor een vakantiewoning hanteren geldverstrekkers bepaalde voorwaarden. Ze nemen aan dat een recreatiewoning minder gemakkelijk verkocht kan worden dan een reguliere woning, en dit wordt als een risico gezien. Om die reden verstrekken ze doorgaans een hypotheek tot maximaal 70% van de marktwaarde van de vakantiewoning.

Bovendien is er altijd een onderpand vereist voor de hypotheek, zoals je huidige koopwoning, de vakantiewoning, of zelfs beide. Dit geldt ook wanneer je de overwaarde van je koophuis gebruikt voor de hypotheek. In dat geval fungeert je woning als onderpand. Met behulp van de overwaarde kun je die gewilde vakantiewoning verwerven. Veel succes met je plannen!


Wil jij direct contact met Nikki of Priscilla? Stuur ons dan een berichtje naar Ć©Ć©n van onze social media kanalen.
Klik hier voor contact


Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiƫle vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creƫren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS