De voor- en nadelen van direct boeken van jouw vakantiewoning
15 december 2021 
2 min. leestijd

De voor- en nadelen van direct boeken van jouw vakantiewoning

Direct boeken van jouw vakantiewoning, de voor- en nadelen voor het verhuren

Ben jij al in het bezit of van plan een vakantiewoning aan te schaffen en wil je deze graag gaan verhuren? Dan is vaak een eigen website niet voldoende voor de beste zichtbaarheid. Een account op Airbnb, booking.com of andere boekingsplatforms helpen jou verder de vakantiewoning flink te promoten.

Direct boeken en het verschil met op aanvraag boeken
Hoe wordt het nu met de boekingen geregeld? Om de boekingen goed te laten verlopen wordt er door de meeste boekingssites gevraagd is de woning direct te boeken? Of geef, jij, als de vakantiewoningeigenaar liever een tussenstap of te wel een aanvraag-optie aan de gasten. Zo is het mogelijk eerst de gast goed te keuren, eventueel te checken voordat de reservering in het systeem komt. Direct boekbare vakantiewoningen zijn dus vakantieverblijven waarbij er geen goedkeuring van de verhuurder nodig is om ze te boeken. Gasten kiezen op die manier hun eigen reisdata, gaan vervolgens akkoord met de huisregels en drukken op de boekingsknop om hun betaling door te laten gaan. Net zoals ze dat bij een hotelboeking zouden doen.

Direct boeken is steeds populairder aan het worden ook bij vakantiewoningeigenaren of gasten. Zo zie je dat op de boekingsplatformen zoals Airbnb of Booking.com, direct boeken steeds gebruikelijker wordt. Direct boeken is dus zeker iets om goed over na te denken. Om je hier mee te helpen geven we hier graag wat voor- en nadelen van de optie ‘Direct Boeken’.

No time to waste

Een belangrijk feit, de hedendaagse toerist ‘consument’ wil alles zo snel mogelijk. Kijk maar eens naar bestellingen zoals bij Bol.com, dezelfde dag nog geleverd. Ongelofelijk toch! Direct boeken zou je hier mee kunnen vergelijken. Jouw gasten boeken de woning, deze wordt met 1 klik op de knop bevestigd. Zo wordt het verblijf onmiddellijk gereserveerd, alle informatie toegestuurd en de kalender voor andere boekingen dichtgezet en het natuurlijk The most important, de betaling direct geregeld. De direct boeken functie kan op die manier een grote bijdrage leveren aan een betere bezettingsgraad van de vakantiewoning. Jouw gasten zullen het proces net zo makkelijk en eenvoudig vinden als het online boeken van een hotelkamer.

Maar wat zijn nu de nadelen van direct boeken?  

Screening van gasten die jouw vakantiewoning willen huren 
Iets waar je zeker op moet letten met het accepteren van directe boekingen is dat er weinig tot geen screening van gasten ingebouwd is. Je zou het zo moeten zien, de gasten beslissen of ze geschikt zijn voor jouw vakantiewoning. Mocht je toch graag wat meer ingebouwde veiligheid wensen? Zorg dat de gasten jouw huisregels ontvangen bij de boeking en alle voorwaarden waarmee ze akkoord zijn gegaan volledig begrijpen.

Wat heel fijn is, op sommige verhuurplatforms zoals Airbnb kan je zelfs bepaalde voorkeuren instellen voor het accepteren van gasten via direct boeken. Zo filter je alleen op gasten met positieve reviews en of zijn aanbevolen door andere hosts.

Annulering boeking vakantiewoning 

Een ander aandachtspunt is dat toeristen meer hun tijd afwachten om hun vakantiewoning te boeken en in het vervelende geval op het laatst annuleren. Dus let op bij de boekingsplatforms voordat je de voorwaarde flexibel annuleren instelt. Te veel annuleringen kan jouw zichtbaarheid beïnvloeden op Booking.com of Airbnb. Wees daar voorzichtig mee.

Ons advies is dan ook, of jouw annuleringsvoorwaarden nu flexibel of streng zijn. Vermeld alles duidelijk op jouw website of de advertenties op bijvoorbeeld Booking.com of Airbnb. Zo voorkom je dat potentiële gasten voor nare verrassingen komen te staan. 

Wil jij hier meer over weten?  Schrijf je nu in voor onze gratis masterclass: https://bnbverhuurcursus.nl/training/

Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdereverhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid.Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie.Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpenen delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media entrainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS