Belastinggids voor Eigenaren van een Tweede Huis in Frankrijk
20 juli 2023 
1 min. leestijd

Belastinggids voor Eigenaren van een Tweede Huis in Frankrijk

Belasting bij Aankoop

Bij de aanschaf van een vakantiewoning in Frankrijk dient de koper een belasting te betalen vergelijkbaar met de Nederlandse overdrachtsbelasting, bekend als 'frais notaire'. Dit is een belasting van 5,1% van de aankoopprijs en maakt deel uit van de gemiddelde kosten koper van 7% in Frankrijk.

Eigendomsbelastingen

Eenmaal eigenaar, wordt de koper geconfronteerd met de 'taxe foncière'. Deze belasting, gelijkwaardig aan de vroegere Nederlandse onroerend zaakbelasting, is gebaseerd op een complexe berekening van factoren, waaronder het aantal vierkante meters van het perceel. 

Daarnaast is er de 'taxe d’habitation', het equivalent van de gebruikersdeel van de onroerend zaakbelasting, gebaseerd op de huurwaarde en het aantal vierkante meters bewoonbaar oppervlak.

De eigenaar moet ook rekening houden met de Nederlandse belasting. Hij moet de waarde van zijn Franse eigendom opgeven in box 3, maar kan deze tegelijkertijd aftrekken om dubbele belasting te voorkomen.

Vermogensbelasting

Eigenaars kunnen te maken krijgen met de Franse vermogensbelasting, de 'Impôt de solidarité sur la fortune'. Frankrijk heeft een hoge vrijstelling (€1,3 miljoen), maar ook een progressief tarief: hoe hoger de waarde van het tweede huis, hoe hoger de belasting.

Als Verhuurder

Indien de eigenaar zijn tweede huis verhuurt, is hij belastingplichtig over de huurinkomstenin Frankrijk. Afhankelijk van de inkomsten, moeten de verhuurders bepaalde acties ondernemen.

Lokale Toeristenbelasting

In sommige gemeenten wordt er een 'taxe de séjour' (toeristenbelasting) geheven, waarbij de verhuurder als belastinginner optreedt voor de gemeente.

Bij Verkoop

Bij de verkoop van het vakantiehuis, kan de Franse fiscus de eigenaar verrassen met de 'taxe de plus value', een belasting op de waardevermeerdering van het pand.

Conclusie

Hoewel de belastingkwesties ingewikkeld lijken, is de Franse fiscus over het algemeen vriendelijker voor de gemiddelde eigenaar van een vakantiewoning dan de Nederlandse fiscus. Dit, gecombineerd met de Franse cultuur, keuken, het klimaat en de relatieve nabijheid van Nederland, maakt een tweede huis in Frankrijk een zeer aantrekkelijke optie.

Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!


Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS