Belasting en je tweede woning: Wat je moet weten
10 augustus 2023 
2 min. leestijd

Belasting en je tweede woning: Wat je moet weten

Een idyllisch vakantieverblijf aan zee, een gezellig chalet in de bergen, of een stijlvol appartement in de stad als rendabele investering, het hebben van een tweede woning kan een lang gekoesterde droom verwezenlijken of een winstgevende investering zijn. Echter, de belastingaspecten die gepaard gaan met het bezit van een tweede woning roepen vaak vragen op. In deze blogpost belichten we de belangrijkste aspecten van inkomstenbelasting gerelateerd aan een tweede woning om je te helpen een volledig inzicht te krijgen in je fiscale verplichtingen.

Huurinkomsten als belastbaar inkomen

Het verhuren van een tweede woning is een veelgebruikte methode om inkomsten te genereren. Of je nu kortetermijnvakantieverhuur of langetermijnverhuur overweegt, je moet de huurinkomsten als belastbaar inkomen opgeven. Deze inkomsten worden opgeteld bij je totale belastbaar inkomen, wat invloed kan hebben op de belastingschaal waarin je valt.

Aftrek van onderhoudskosten en hypotheekrente

Het grote voordeel van een tweede woning is dat je bepaalde kosten kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit omvat uitgaven zoals onderhoudskosten (reparaties en renovaties) en de hypotheekrente. Om deze aftrekposten te claimen, is het essentieel om alle relevante documenten en bonnen zorgvuldig te bewaren.

Beperkingen en hypotheken bij persoonlijk gebruik

Wanneer je de tweede woning ook voor persoonlijke doeleinden gebruikt, kunnen er restricties zijn met betrekking tot de aftrekbaarheid van kosten. Afhankelijk van de juridische context, kunnen er regels zijn die het bedrag van aftrekbare kosten beperken, afhankelijk van hoeveel je het huis zelf gebruikt gedurende het jaar. Bijvoorbeeld, je kan kiezen om de hypotheek van je tweede woning onder te brengen bij de hypotheek van je eerste woning bij NIBC om fiscale complicaties te vermijden. Of je nu kiest voor een nieuwe hypotheek of voor een combinatie van bestaande hypotheken hangt af van je specifieke situatie, zoals de noodzaak om de woning snel te verkopen of de locatie van de woning in het buitenland.

Onroerend goed belasting

Naast inkomstenbelasting moet je rekening houden met lokale belastingen op je tweede woning, zoals onroerendgoedbelasting. Deze belasting varieert op basis van locatie (vooral per gemeente) en wordt gebruikt om openbare voorzieningen en diensten te financieren. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren over deze specifieke belastingen om verrassingen te voorkomen.

Belasting op kapitaalwinst

Wanneer je je tweede woning, die je als investering hebt gekocht, met winst verkoopt, kan kapitaalwinstbelasting van toepassing zijn. Kapitaalwinsten worden berekend op basis van het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van de woning. De belasting op deze winsten kan variëren afhankelijk van de regels in het land waar de woning zich bevindt en hoe lang je de woning hebt bezeten.

Mede-eigendom en verhuur

Als je een tweede huis deelt met een partner of mede-eigenaren, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van verantwoordelijkheden en belastingaangiften. In sommige gevallen kan het nodig zijn om gezamenlijk belastingaangifte te doen of om de huurinkomsten evenredig te verdelen onder de eigenaren.

Het lijkt ingewikkeld?

Het bezitten van een tweede woning kan vele voordelen met zich meebrengen, maar het is ook essentieel om op de hoogte te zijn van de bijbehorende fiscale aspecten. Het nauwkeurig bijhouden van alle relevante documentatie helpt je bij het correct indienen van je belastingaangifte. Met een grondig begrip van de inkomstenbelastingaspecten kun je maximaal profiteren van je tweede woning!

Wil jij direct contact met Nikki of Priscilla? Stuur ons dan een berichtje naar één van onze social media kanalen. Klik hier voor contact

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS