Voor degenen die overwegen een (tweede) woning in Duitsland aan te schaffen, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden, vooral als je gewend bent aan de Nederlandse vastgoedmarkt. In Duitsland kan de benadering van onroerend goed verkoop aanzienlijk verschillen, beginnend met hoe woningen worden geadverteerd.
Huisverkoop: Een discretere aanpak
In Nederland zijn we gewend aan openlijk adverteren wanneer een huis te koop staat - hoe meer mensen het weten, hoe sneller het huis waarschijnlijk wordt verkocht. De Duitse benadering is echter iets terughoudender. Hier is de verkoop van een huis een meer subtiele zaak, en de zogenaamde 'stille verkoop' is gebruikelijker dan in Nederland. Bij een stille verkoop zal de makelaar je alleen op de hoogte brengen als je er specifiek om vraagt, wat getuigt van een zekere discretie in het proces.
Verschillende makelaars, één woning
Een ander uniek aspect van de Duitse vastgoedmarkt is dat meerdere makelaars vaak ndezelfde woning verkopen. Hierdoor willen makelaars in Duitsland aantonen dat u via hen in contact bent gekomen met de verkoper en de woning, om zo hun commissie te garanderen. Dit heeft als gevolg dat de makelaarskosten in Duitsland relatief hoger zijn dan in Nederland, met tarieven die kunnen oplopen tot ongeveer zeven procent.
Het gevolg van meerdere makelaars die dezelfde woning verkopen, is dat het nemen van een optie op een huis vaak weinig zin heeft. Zelfs als de makelaar die je hebt gekozen zijn belofte nakomt, kan een andere potentiële koper via een andere makelaar alsnog de woning kopen. Het is daarom raadzaam om hulp in te schakelen van een adviseur of begeleider die de taal spreekt en de lokale gebruiken kent. Hierdoor vermijd je onaangename verrassingen en zorg je ervoor dat je op een verantwoorde manier zaken doet.
Huizenzoeken in Duitsland
Als je eenmaal een idee hebt van de regio waar je een tweede woning wilt kopen en het type woning dat je zoekt, kun je beginnen met je zoektocht. Je kunt het aanbod online bekijken, maar ook kranten kunnen een uitstekende bron van informatie zijn. Zowel Nederlandse als Duitse kranten bevatten vaak vastgoedaanbiedingen uit Duitsland.
Daarnaast is het ook mogelijk om bij lokale banken in Duitsland te informeren naar hun onroerendgoed aanbod. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle online bronnen betrouwbaar zijn en dat sommige informatie verouderd kan zijn.
Financieel aspect van een tweede woning aankopen
Het kopen van een huis in het buitenland is een belangrijke beslissing die zorgvuldig overwogen moet worden. Voordat je begint met zoeken naar geschikte woningen, is het belangrijk om een duidelijk inzicht te hebben in je financiële mogelijkheden. Hierdoor kun je op een verantwoorde manier een tweede woning kopen. Houd er rekening mee dat je financiële draagkracht voor een huis in het buitenland kleiner kan zijn dan voor een huis in Nederland.
Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!