Het kopen van een vakantiewoning in Kroatië: Een gids voor Nederlanders
10 augustus 2023 
2 min. leestijd

Het kopen van een vakantiewoning in Kroatië: Een gids voor Nederlanders

Het betoverende landschap van Kroatië, met haar kristalheldere zeeën, ongerepte natuur en rijke geschiedenis, trekt al jaren toeristen van over de hele wereld. De vastgoedmarkt heeft de afgelopen jaren een gestage groei laten zien en steeds meer buitenlanders, waaronder veel Nederlanders, kiezen ervoor om in Kroatië een vakantiehuis te kopen. Maar voordat je de sprong waagt, zijn er een aantal belangrijke aspecten om te overwegen.

Wet- en Regelgeving 

Sinds Kroatië in 2013 toetrad tot de Europese Unie, mogen burgers van de EU, waaronder Nederlanders, onroerend goed kopen onder dezelfde voorwaarden als Kroatische burgers. Het is mogelijk om als individu of via een bedrijf onroerend goed te kopen. 

Belastingen 

Als je een huis koopt in Kroatië, moet je rekening houden met verschillende belastingen. Ten eerste wordt er een onroerende voorheffing van 3% geheven op de waarde van het onroerend goed. Daarnaast moet je ook rekening houden met jaarlijkse onroerende voorheffingen, die variëren afhankelijk van de gemeente waar het onroerend goed zich bevindt. 

Voor inkomsten uit de verhuur van een vakantiewoning in Kroatië moet je inkomstenbelasting betalen. Dit wordt bepaald door het inkomen dat wordt gegenereerd door de woning, minus de toegestane kosten. 

Voordelen 

Een vakantiewoning kopen in Kroatië heeft een aantal voordelen. De vastgoedprijzen in Kroatië zijn over het algemeen lager dan in veel andere Europese landen. Daarnaast heeft het land een aantrekkelijk klimaat, prachtige natuur en een rijke cultuur en geschiedenis. 

Nadelen 

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het kopen van een vakantiewoning in Kroatië. Het kan een uitdaging zijn om de taalbarrière te overbruggen en het juridische en administratieve proces van het kopen van een huis kan complex zijn. Bovendien zijn er in sommige delen van het land beperkingen op het gebruik van onroerend goed voor commerciële doeleinden.

Het Koopproces 

Het koopproces in Kroatië omvat verschillende stappen. Na het vinden van een geschikte woning, wordt een koopcontract opgesteld door een notaris. Dit contract moet worden geregistreerd bij het kadaster om de overdracht van het eigendom officieel te maken. Het is sterk aan te raden om juridisch advies in te winnen tijdens dit proces om ervoor te zorgen dat alles correct wordt gedaan.

Beste Locaties 

Er zijn veel prachtige locaties in Kroatië om een vakantiewoning te kopen. De Dalmatische kust, met steden als Split en Dubrovnik, is erg populair. Ook de regio Istrië, bekend om zijn Italiaanse invloeden en prachtige stranden, is een populaire keuze. De stad Zagreb, de hoofdstad van het land, biedt ook een breed scala aan onroerend goed en is een levendige en kosmopolitische stad.

Een vakantiewoning kopen in Kroatië kan een lonende investering zijn, zowel financieel als in termen van levenskwaliteit. Het is echter belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en alle aspecten van de aankoop te overwegen. Het is altijd aan te raden om professioneel advies in te winnen voordat je de beslissing neemt om te kopen.


Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS