Erfpacht of erfpachtkavel voor een recreatiewoning of chalet. Wat betekent dat?
Erfpacht
Een recreatiewoning met erfpacht grond of een chalet op een erfpacht kavel.
Erfpacht. Wat houdt dat nu precies in?
Het aanschaffen van een recreatiewoning op erfpacht grond (kavel) zit tussen een koop en huur kavel in. Een gedeelte van alle recreatiewoningen in Nederland staan op erfpacht grond, ongeveer 15 procent. Dat betekent dus niet eigen grond.
Bij erfpacht grond, blijft de kavel, eigendom van de gemeente, recreatie parkeigenaar of soms ook andere organisaties zoals Staatsbosbeheer. Erfpacht grond is iets anders dan een koopkavel.
Bij erfpacht mag je een kavel op een vakantiepark of camping voor een bepaalde periode gebruiken. Meestal spreekt men over 30, 49, 90 of onbepaald aantal jaar. (belangrijk zoek dit uit!!)
Je betaalt de gemeente of een parkeigenaar jaarlijks een vergoeding daarvoor. Dat heet Erfpachtcanon. Voor die erfpacht vergoeding (Canon) gebruik je de grond voor jouw Chalet, Stacaravan of recreatiewoning.
Hiervoor wordt een erfpachtcontract afgesloten. In het contract wordt de canon geregeld, levensloop van de erfpacht, mogelijke voorwaarden voor het recreëren in het gebied en ook de jaarlijkse indexering van de erfpachtcanon.
Een voorbeeld van organisatie Staatsbosbeheer. Deze recreatiewoningen staan bijvoorbeeld midden op de Veluwe, in het bos. Staatsbosbeheer wil door middel van Erfpacht, recht op de grond behouden. Zo beschermen zij, het natuurgebied waar de recreatiewoning in staat.
Wat zijn de tarieven voor de Erfpachtcanon van een recreatiewoning?
Bij de meeste erfpacht kavels wordt 5 procent van de verkoopwaarde van de kavel berekend. Je betaalt dus jaarlijks 5% over de grondwaarde de kavel.
Voor een erfpacht kavel maak je een overeenkomst voor een tijdsduur van 49 of 99 jaar. Soms ook voor een kortere periode, 30 jaar.
Voorbeeld rekensom (grondwaarde kavel €60.000 euro = jaarlijkse erfpachtcanon €3000 euro.)
Hoe lang betaal je erfpacht?
Zolang jij het de erfpacht hebt vastgelegd, 30, 49, of 99 jaar.
Erfpacht te koop?
Heel soms wordt na verloop van de tijd, de grond te koop aangeboden door bijvoorbeeld de parkeigenaar.
Dan betaal je meestal de op dat moment geldende grondprijs.
#Belangrijk:
Bij de aanschaf van een recreatiewoning op een erfpacht kavel is het een nadeel dat je iedere jaar weer terugkerende kosten hebt. Iets anders dan een koopkavel. Ook kan het vervelend worden bij de verkoop van jouw vakantiewoning als het erfpachtcontract snel afloopt bijvoorbeeld binnen 5 jaar.
Tip#1
Spreek een zo lang mogelijke erfpacht periode af met de eigenaar. Wanneer u uw recreatiewoning weer wilt verkopen zijn alle jaarlijkse kosten 100 % duidelijk voor de nieuwe eigenaar.
Erfpacht en Overdrachtsbelasting
Wanneer je een recreatiewoning koopt in Nederland, betaal je overdrachtsbelasting, tot 2020, 2% en vanaf 2021 verandert dit in 8%, bij de notaris.
Een erfpacht kavel wil ook wel zeggen, een economische eigendom van de recreatiewoning eigenaar. Daarom betaal je bij de notaris afhandelingen, ook overdrachtsbelasting over de grond.
Het rekensommetje van de te betalen overdrachtsbelasting gaat zo:
Bij de overdracht wordt de koopsom van jouw recreatiewoning verhoogd met de “gekapitaliseerde waarde” van de erfpachtcanon. Deze waarde staat wettelijk vast.
Deze verhoging, heeft te maken met de Erfpacht(periode) die je hebt afgesproken. De 49, 99 of 30 jaar periode.
Om de éénmalige overdrachtsbelasting bij aankoop te berekenen, gelden de volgende bijtellingen voor de Canon:
30-jaar erfpacht Canon = X 13,8 (Canon = 5% van de koopsom verkoopwaarde kavel) x maal 13,8.
50-jaar erfpacht Canon = X 16,8
99-jaar of onbepaalde tijd Erfpacht = Canon X 17
Tip#2
Eigen grond in plaats van erfpacht kavel.
Een recreatiewoning aanschaffen op eigen grond. Zeker iets om over na te denken. Bij een koopkavel is er duidelijkheid.
Je koopt het huis en de grond voor het juiste bedrag.
Verder komen er jaarlijks geen extra kosten bij behalve de reguliere gemeentelijke
Belastingen, gas, water en licht en eventuele parkkosten
Erfpacht en Onroerende Zaak Belasting
Je bent nu eigenaar van een recreatiewoning een erfpacht kavel. Maar met welke belastingen moet je jaarlijks nog meer rekening mee houden?
Allereerst de Canon (jaarlijkse kosten erfpacht) van de recreatiewoning. Maar ook de onroerendezaakbelasting. De onroerendezaakbelasting betaalt u over de “recreatie” woning zelf. U bent de volledige eigenaar over de woning. Niet te vergelijken met erfpacht!
Wat hier belangrijk is, wat gaat je met jouw vakantiewoning doen?
Zelf er lekker van genieten of de recreatiewoning verhuren of juist een combinatie van beide?
Wanneer u de vakantiewoning 30% of meer gebruikt (jaarlijks) dan wordt de WOZ-waarde daarvoor berekend.
Maar verhuurt u de woning gedeeltelijk of compleet dan spreekt men over de waarde in het economische verkeer.
#CHECK:
Bij het ontvangen van informatie van de gemeente over WOZ-beschikkingen en de aanslagen over de gemeentelijke belastingen.
Let op bij de aanslag onroerendezaakbelasting, check de WOZ-waarde van jouw recreatiewoning. Deze wordt soms te hoog berekend. Dien dan een bezwaar in binnen 6 weken.