Emigreren naar Spanje: Wat gebeurt er met je vermogen na overlijden?
17 april 2024 
1 min. leestijd

Emigreren naar Spanje: Wat gebeurt er met je vermogen na overlijden?

Emigreren naar het zonnige Spanje is voor velen van ons een droom. Maar tussen de paella en siësta's door is er een belangrijke vraag die we niet mogen overslaan: "Weet jij wat er met jouw vermogen gebeurt na je overlijden?" Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het nippen van je sangria, maar voor Nederlanders met een casa onder de Spaanse zon een essentiële overweging.

De Spaanse zon en het erfrecht: Wanneer raakt het jou?

Als trotse eigenaar van een Spaanse woning, of je nu permanent verhuisd bent of er seizoensgebonden verblijft, is het cruciaal om te weten welke regels van toepassing zijn op jouw nalatenschap. Verblijf je korter dan 5 jaar in Spanje? Dan bepalen de Nederlandse regels jouw erfenis. Maar zodra je de 5-jaar grens overschrijdt, stapt het Spaanse erfrecht in.

Spaanse regels kort samengevat

In Spanje wordt je partner niet gezien als de hoofderfgenaam, die eer gaat naar de kinderen of, bij afwezigheid, naar jouw ouders of grootouders. De partner krijgt wel het recht op vruchtgebruik van een deel van de erfenis, maar dit kan variëren afhankelijk van de familieconstellatie. Dit kan best even slikken zijn voor partners die verwachten direct erfgenaam te zijn.

Het grote verschil met Nederland

Waar Spanje de focus legt op kinderen en ouders, daar biedt Nederland juist bescherming aan de langstlevende partner. Zonder testament in Nederland? Dan gaat alles naar de partner en krijgen de kinderen een geldvordering die pas opeisbaar is bij specifieke gebeurtenissen. Zo heeft de partner volledige vrijheid over het vermogen.

De Spaanse regels ontwijken

Het goede nieuws? Je kunt dit Spaanse scenario omzeilen met een slimme zet: een testament opstellen waarin je kiest voor het Nederlandse erfrecht. Zo zorg je ervoor dat jouw partner beschermd blijft en vrij over het vermogen kan beschikken, zonder zich zorgen te hoeven maken over mogelijke claims.

Laat de gedachte aan je nalatenschap je niet weerhouden van het genieten van je Spaanse droom. Een beetje voorbereiding en kennis kunnen zorgen voor een zorgeloze toekomst onder de Spaanse zon, zowel voor jou als voor je dierbaren.

Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS