Kalenders vakantiewoningen koppelen via een channelmanager
16 januari 2021 
3 min. leestijd

Kalenders vakantiewoningen koppelen via een channelmanager

Kalenders koppelen van jouw recreatiewoning aan een channelmanager. 

 

In dit blog wil ik jullie uitleggen hoe en waarom het zo belangrijk is om verschillende kalenders met elkaar te koppelen. 

 En dan heb ik het niet over je verjaardagskalender, je wekelijkse bezigheid kalender, of welke kalender je dan ook in je vrije tijd gebruikt.

 

Nee ik heb het over de kalenders die je gebruikt op de verschillende verhuur platvormen. 

 

Je begint met verhuren en gaat adverteren op zoveel mogelijk verschillende verhuur platvormen. Hartstikke goed natuurlijk om zoveel mogelijk zichtbaar te worden met je woning(en). 

 

Maar het is ook erg onoverzichtelijk. Al die verschillende sites en kalenders waar je mee te maken krijgt. En dan heb ik het nog niet eens over de dubbele boekingen die je riskeert als je je kalenders niet met elkaar koppelt. 

 

Dat laatste is toch wel een van de belangrijkste redenen om je kalenders te koppelen.  

Het laatste wat je wilt is namelijk een dubbele boeking. Dit met teleurgestelde gasten als vervolg, een boete voor het annuleren op een van de platvormen, minder zichtbaarheid etc. etc. Allemaal nadelen als gevolg dus. 

 

En het kan zo simpel zijn. Door gewoon je kalenders aan elkaar te koppelen via een channelmanager. 

 

Kalenders koppelen kun je op verschillende manieren doen. Je hebt de ICAL-koppeling, die ervoor zorgt dat alle reserveringen die op het platvorm staan aan de andere kalenders worden doorgegeven. 

Dit is een veel voorkomende koppeling, die je met een speciale code zo kan toevoegen op meerdere sites, waardoor je kalenders automatisch aan elkaar gekoppeld worden. 

Dit is handig voor wanneer je net start met verhuren en bijvoorbeeld alleen op airbnb en booking.com geadverteerd staat. Of wanneer je 1 woning in de verhuur hebt. 

 

Maar met de ICAL-koppeling, koppel je eigenlijk alleen de kalenders (en met kalenders bedoelen we de geboekte en nog beschikbare data). 

Superhandig dus om in één overzicht te kunnen zien welke data er geboekt is en welke nog beschikbaar.  

De meeste websites werken met deze koppeling.  

 

Maar, dan heb je dus het overzicht van je beschikbare en gereserveerde data. En je voorkomt dubbele boekingen. Nu is het wel zo dat met een ICAL-koppeling het tot wel 24 uur kan duren voor de kalenders met elkaar zijn gesynchroniseerd.  

Dat is behoorlijk lang, als je nagaat wat er in die 24 uur allemaal geboekt kan worden. 

Ook moet je uiteraard zelf nog de prijzen aanpassen op de verschillende verhuur platvormen. Dit kun je namelijk niet aan elkaar koppelen via een ICAL-koppeling. 

 

Hoe handig zou het zijn als je ook al je prijzen vanuit één site kunt aanpassen en doorvoeren op de andere sites. En dat je in één overzicht kunt zien wie er komt en met hoeveel gasten, wat de huurprijs is, welk bedrag er eventueel nog open staat en alle andere gegevens die je nodig hebt voor het verblijf van de gasten. 

 

Hier is uiteraard ook een oplossing voor. Namelijk een channelmanager. 

Een channelmanager is een website met een grote kalender waarin je alle woningen die je verhuurt kan toevoegen. En die je kunt koppelen aan alle platvormen waarop jij adverteert. 

 

Dit kun je regelen met een XML-koppeling. De meeste websites werken ook al met een XML-koppeling. Als je dus via de channelmanager de prijzen aanpast, communiceert de channelmanger direct alle aanpassingen door naar de platvormen. 

  

Maar ook alle gegevens van de gasten worden klakkeloos gekopieerd naar de kalender van de channelmanager.
Alle data die je nodig hebt voor een duidelijk overzicht worden met een XML-koppeling overgezet. 

Ook dit werkt weer door middel van een code. Je voert op de ene site een importcode in en op de andere site een export. Zo komt van beide kanten de data juist en volledig binnen. 

De channelmanager (het bedrijf) waar jij mee wilt gaan samenwerken kan jou hier uiteraard bij helpen om de koppeling helemaal juist in te stellen. 

  

Een channelmanager is er voor iedereen. Voor starters en voor mensen die al meerdere woningen in de verhuur hebben. Die laatste zal er iets meer aan hebben dan iemand die maar 1 woning verhuurt. Maar dan nog is het makkelijk om alles vanuit 1 centrale plek te regelen. 

En mocht je nou gaan opschalen, dan kun je deze woningen gemakkelijk toevoegen aan jouw channelmanager. 

 

Voorbeelden van goede channelmangers zijn: RoomRaccoon, 123boeken, Reflexbooking en Uwboeking.com  

 

Uiteraard zijn er nog veel meer channelmanagers waarmee je aan de slag kunt. 

Wanneer je interesse hebt in een channelmanager, raden wij je aan een demoversie aan te vragen. Dit is een virtuele tour waarbij je een x aantal dagen de mogelijkheid krijgt om het programma te testen. 

Zo kom je er op een fijne manier achter welke channelmanger het best bij jou en je behoeftes past. 

 

Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact met ons op. Wij vertellen het je graag! 

 

 

Over de schrijver
Nikki & Priscilla hebben vanaf 2007 meerdere verhuurbedrijven opgezet. Dit geeft hun nu veel financiële vrijheid. Onze passie is om zo veel mogelijk mensen te helpen bij het creëren van een semi-passief inkomen door middel van BNB verhuur, of dit nou een recreatiewoning, kamer, een appartement met of zonder ontbijt is, dat maakt niet uit, verhuren is onze passie. Op dit moment hebben wij al veel studenten succesvol mogen helpen en delen wij onze kennis door middel van YouTube, Social Media en trainingen zoals de BNBVERHUURCURSUS