Wat jij moet weten over rendementen:
De aankoop van een vakantiewoning wordt door steeds meer mensen gezien als belegging. En daarbij wordt de vakantie -recreatiewoning na aankoop helemaal of gedeeltelijk verhuurd. Het ligt natuurlijk aan ieders eigen keuze maar over het algemeen zijn er in Nederland drie verschillende soorten rendementen:
Een garantierendement
Géén of weinig eigen gebruik van jouw vakantiewoning en maximale ‘mogelijke’ zekerheid’ van jouw investering. Mogelijke prijsschommelingen van huurinkomsten gaan aan jou voorbij.
Je krijgt de garantie dat de vakantiewoning een jaarlijks vast percentage aan rendement opbrengt en je ontvangt hierover een van tevoren overeengekomen bedrag. Let op, dit is meestal een nettobedrag, parklasten en dergelijke worden voor jou dan grotendeels al betaald. Een garantierendement van meestal gemiddeld 5 procent over de aankoopsom van de vakantie -recreatiewoning kan looptijden van 5, 10 of in sommige gevallen zelfs 15 jaar hebben.
Een gegarandeerd minimum rendement (ondergrens)
Kies je voor zekerheid dat de vakantiewoning een ondergrens aan omzet oplevert. Kies dan een gegarandeerd minimum rendement. De ondergrens van het rendement, bijvoorbeeld 3% wordt dan vermeerderd met een variabel die wordt berekend aan de hand van de bezettingsgraad van de vakantiewoning. Het zou heel goed kunnen dat het variabele deel hoger uitkomt dan het in eerste instantie gegarandeerde minimum rendement.
En dan hebben we nog de daadwerkelijke verhuuropbrengst. Dit is een keuze voor vakantiewoning eigenaren die hun kostbare bezit willen verhuren maar daar ook graag zelf gebruik van willen maken. Zogenaamd flexibel verhuren. Met deze optie krijg je de verhuurinkomsten op jouw rekening gestort, mocht de verhuur worden uitbesteed dan worden daar de verhuurbemiddelingskosten eerst nog mee verrekend. De verhuurmogelijkheden verschillen per vakantiepark. Belangrijk in dit geval het verhuur regelement goed door te nemen. Het is bijvoorbeeld niet op ieder park toegestaan jouw vakantiewoning zelf te verhuren.
Zelf verhuren
Voor een zo hoog mogelijk rendement adviseren wij jou de vakantiewoning- tweede woning verhuur zelf te organiseren. Wij doen dit al jaren met groot succes bij de bnbverhuurcursus.nl. www.bnbverhuurcursus.nl
Onze waardevolle ervaringen hebben wij in onze training gebundeld waarmee we jou van A tot Z daarmee helpen het op een snelle en eenvoudige manier op te zetten en het maximale rendement uit de verhuur van een vakantiewoning te behalen.
Verhuurbemiddelingsbureau en huurovereenkomst
Mocht je de verhuur van jouw vakantiewoning toch uitbesteden aan het vakantiepark, een verhuurmakelaar of verhuurbemiddelingsbureau dan wordt er uiteraard een overeenkomst gemaakt. De afspraken over de verhuur en het beheer van de vakantiewoning worden hierin vastgelegd voor jou als eigenaar van de woning in combinatie met de verhuurbeheerder. Ook worden hier de commissies (provisie) vermeld die worden berekend over de huurinkomsten. Zo is een gemiddelde provisie van 20 procent over de huursom voor de werkzaamheden van de verhuur organisatie redelijk standaard en meestal komt daar nog 5% voor het beheer van de vakantiewoning bij. Dit zijn wel kosten die per verhuur organisatie of vakantiepark kunnen verschillen dus wederom! Lees de voorwaarden op tijd. De netto huurinkomsten worden in de meeste gevallen maandelijks achteraf maar per kwartaal uitgekeerd.
Inrichting bij verhuur
Iedere verhuurorganisatie heeft een eigen inventaris beleid. Daar bedoelen we mee, eisen die worden gesteld aan de inrichting van de vakantiewoning. Staat jouw vakantiewoning op een vakantiepark of wordt de verhuur door het park geregeld. Dan meestal verplicht aan bepaalde verhuurregels te voldoen of een verhuurpakket af te nemen. Met een verhuurpakket is alles erop afgestemd een huurder zo goed en comfortabel mogelijk verblijf aan te bieden zonder de degelijkheid/stevigheid van het interieur uit het oog te verliezen. Mocht je een vakantiewoning of chalet kopen die nog niet wordt of is verhuurd dan zal je mogelijk een aantal dingen in de woning moeten aanpassen voor een prettig verblijf van de komende gasten. Vraag dit altijd even na bij de verhuurorganisatie waar je mee in zee gaat.
Vind je dit een interessant artikel en wil je meer weten wat jouw rendement op een tweede woning / vakantiewoning zou zijn?
Bekijk hier de gratis Bnbverhuurcursus rendement tool Speciaal voor jou gemaakt! Zo heb je meteen een mooie inschatting van jouw situatie en te verwachten extra inkomen.
Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!