Hallo allemaal! Het is nu vier weken geleden dat de eerste schop in de grond is gezet voor de bouw van Villa Soulshine op het prachtige Bali. In deze blog wil ik jullie graag meenemen in de voortgang van de bouw en de uitdagingen die we onderweg zijn tegengekomen.
De eerste stappen
Omdat we op een helling bouwen, was de eerste stap het gelijkmaken van de grond. Hiervoor kwam er een enorme graafmachine aan te pas om alles netjes te egaliseren. Deze machine gaat de eerste twee weken de grond egaliseren en de gaten maken voor de fundering. Volgens de architect zouden de gaten 80 cm breed moeten zijn, maar onze bouwer heeft dit vergroot naar 1,5 meter om zo het fundament steviger te maken. Hier worden wij alleen maar blij van, want als Nederlander ben je wel een stevige woning gewend.
Zo ook de keuze voor het cement. Het cement wordt hier geclassificeerd in drie klassen (mogelijk doen ze dat ook in Nederland, maar dat weet ik niet haha).
- Klasse I Beton: Gebruikt voor niet-structurele constructies, vereist Klasse I beton minimale supervisie en geen druksterktetests. Het omvat types zoals K100, K125, K150, K175 en K200, vaak toegepast bij wegconstructies, begane vloeren en funderingskolommen.
- Klasse II Beton: Deze klasse is bedoeld voor lichte structurele werkzaamheden en vereist ervaren vakmensen. Het omvat K225, K250 en K275, gebruikt voor staalconstructies, bekistingen en meerlaagse gebouwen/huizen.
- Klasse III Beton: Klasse III is de hoogste kwaliteit en vereist nauwkeurige samenstellingen en professionele controle. Het omvat types zoals K325, K350, K375 en K500, typisch gebruikt voor veeleisende projecten zoals waterkanalen en startbanen.
De aannemer had 225 in gedachten, maar wij willen minimaal 275. Dit kost wel wat meer, maar dan heb je wel echt een stevige woning. Wel zo fijn.
Essentiële voorzieningen
We bouwen op een heuvel waar verder nog niets is. Dus ook geen elektriciteitsaansluiting en water af- en aanvoer. Omdat dit onze eerste woning is die we bouwen, hadden wij ook geen idee waar we hiermee moesten beginnen. Na een rondvraag blijkt dat wij dit via de landeigenaar moeten regelen, gelukkig kon de aannemer hier ons mee helpen.
Alles wat we doen qua elektriciteit en water komt op zijn naam, omdat hij de eigenaar van het land blijft. Wij leasen het land van hem en het wordt na de leaseperiode ook weer van hem. Belangrijk ook dus om echt de relatie met de landeigenaar goed te (onder)houden.
Wist je trouwens dat elektriciteit in Bali anders werkt dan in Nederland? In Bali werken ze namelijk met een prepaid systeem met tokens. Zijn je tokens op, dan heb je ook gelijk geen elektriciteit meer. Gelukkig kun je de tokens op veel manieren opwaarderen, via de app of in de Indomart (lokale supermarkt).
Onze projectmanager
Een ander belangrijk aspect is de taalbarrière. De aannemer spreekt niet veel Engels en wij zijn beginnend Bahasa, dit werd best een obstakel. In het begin was het dus veel stoeien met de vertaaltools. Daarnaast wil je eigenlijk iedere dag wel een kijkje nemen. Wat is er allemaal gebeurd, gebeurt er überhaupt wel iets en zijn er keuzes die gemaakt moeten worden.
Op Bali lijkt iedereen voor elkaar klaar te staan, zo ook een van onze oude villa managers met wie wij altijd contact hebben gehouden, Ketut. Ketut heeft ons ook geholpen met het zoeken van land. Gelukkig had Ketut uren beschikbaar en hebben wij hem nu een baan aangeboden waar hij elke dag een kijkje neemt op het land en ons hiervan een update geeft. Daarnaast kan hij ook goed Engels, waarmee hij ons ook uit de brand helpt door te vertalen. Op deze manier weten we ruim van tevoren of de aannemer ergens tegenaan loopt zodat we ruim op tijd een gepaste oplossing kunnen vinden.
We proberen een paar keer per week zelf ook langs te gaan bij de bouwplaats. We nemen dan ook wat te eten en te drinken mee voor alle harde werkers! Toevallig verkoopt de landeigenaar om de hoek lekkere kip, dus nu komt er wekelijkse bestelling naar de jongens die zo hard werken.
Ik ben ontzettend blij met hoe de dingen tot nu toe verlopen en kijk ernaar uit om jullie op de hoogte te houden van de voortgang. Tot de volgende update!
Wil je contact met ons, meer informatie of een gratis strategie call inplannen? Klik hier!