Een vakantiewoning in België kopen en verhuren, tips voor beginners!


Ben jij op zoek naar een vakantiewoning in België? En je hebt besloten deze te verhuren om een mooi semi-passief inkomen te genereren?  Dan komt hier wat papierwerk bij kijken.

Wie een vakantiewoning in België recreatief wil gaan verhuren, is verplicht ervoor te zorgen dat de vakantiewoning volledig in orde is en voldoet aan bepaalde Belgische normen. Dit is mogelijk door middel van het aanleveren van verschillende documenten en of attesten. Met deze blog willen we jou alvast op weg helpen met termen die je bij aankoop van een vakantiewoning vast zult tegenkomen.

Attest

Allereerst wat betekent een attest? Een onbekend woord voor een aantal van ons als Nederlanders.  Andere woorden voor attest zijn ook wel bewijs, briefje, certificaat of verklaring. En welke attesten en certificaten heb jij nodig om een vakantiewoning in België te kopen en te gaan verhuren?

Conformiteitsattest 

De attest bepaalt of de vakantiewoning voldoet aan alle wettelijke eisen op gebied van veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit. Dit attest is in de meeste gevallen niet verplicht bij het verhuren van een woning maar er zijn inmiddels meer en meer gemeentes die dit wel eisen en het heeft zeker een meerwaarde. Een meerwaarde wanneer niet alleen toeristen maar ook bijvoorbeeld expats gebruik maken van de vakantiehuurwoning. Het verzekert de huurders dat de woning voldoet aan de wettelijke kwaliteitsnormen. Ook geeft het conformiteitsattest aan hoeveel gasten er maximaal in de woning mogen verblijven.

Het conformiteitsattest is een officiële verklaring dat de gemeente aflevert en daarmee aantoont dat jouw vakantiewoning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet.

Elektriciteitskeuring 

Wanneer je een vakantiewoning aankoopt vraag naar het keuringsattest van de elektrische installatie. Zo weet jij als koper van de vakantiewoning of de elektriciteit in orde en veilig is. Het keuringsattest bij aankoop mag positief of negatief zijn maar zonder dit attest kan de verkoop niet doorgaan. En belangrijk om te weten, bij een negatief verslag moet de koper (jij dus) de elektriciteit (installatie) in orde brengen en laten herkeuren.



Energieprestatiecertificaat (oftewel EPC)

Wanneer je een woning in België wilt gaan verhuren, ben je als eigenaar of verhuurder verplicht om over een energie-prestatiecertificaat (EPC) van jouw vakantiewoning te beschikken. Dit document geeft de huurders informatie over de

De EPC-score die in dit EPC is opgenomen, moet bij publicatie van de vakantiewoning verplicht vermeld worden, én bij het sluiten van een long term huurovereenkomst moet de huurder een kopie van het EPC ontvangen.

Bodemattest

Het aanleveren van een bodemattest bij het afsluiten van een huurovereenkomst is niet verplicht. Bij het verhuren van vastgoed zoals bedrijfsvastgoed kan dit wel interessant zijn mocht het pand worden verhuurd met risico op bodemverontreiniging.

Stookolieattest

Huisbrandolie, stookolie, verwarming gasolie, verwarmingsbrandstof. In het Nederlands betekenen al deze woorden hetzelfde product, namelijk de verwarmingsbrandstof voor huishoudelijke doeleinden. Het gaat dus telkens om de brandstof voor verwarmingsketel om de woning en het sanitair van warm water te voorzien. Gewoon een kwestie van taalgebruik.

Maar weer even terug bij het stookolie attest. Een stookolieattest is niet verplicht wanneer jij een vakantiewoning wilt gaan verhuren. Maar ook hier zal het dienen als bewijs dat de stookolietank in orde is met de geldende regelgeving. Dit neemt echter niet weg dat je wel verplicht bent om de stookolietank om de zoveel maanden te laten keuren.

Hebben we jou een beetje op weg geholpen? Ben je nieuwsgierig naar verhuren van vakantiewoningen België? Wij hebben inmiddels al meerdere Belgische en Nederlandse cursisten geholpen met het opzetten van een succesvol verhuurbedrijf in België.

Even een kleine disclaimer, dit artikel is geschreven om jou op weg te helpen bij aankoop en het verhuren van een vakantiewoning in België. Het is een algemene omschrijving. Regels per gewest, gemeente of locatie kunnen verschillen, wij adviseren bij aankoop dan ook altijd, laat je goed informeren door een ervaringsdeskundige zoals, notaris, gemeente en noem maar op.